Brede-welvaartswiel

Brede-welvaartswiel: de brede welvaart van Drenthe in vogelvlucht

De brede welvaart in een regio of gemeente hangt af van veel factoren die onderling sterk met elkaar verbonden zijn. Naast het monitoren van de brede welvaart in Drenthe op basis van acht thema’s, schetsen we sinds 2024 ook de ontwikkeling van brede welvaart als geheel. Dit doen we aan de hand van een brede-welvaartswiel. Het wiel geeft in één oogopslag inzicht in de ontwikkeling van de brede welvaart binnen acht thema’s. De binnenste ring van het wiel toont de trend (de ontwikkeling over de jaren heen, van 2016 tot nu) waar de provincie naartoe beweegt. De buitenste ring geeft weer hoe de provincie scoort in vergelijking met het landelijk gemiddelde. We volgen hiermee de methodiek en werkwijze van CBS.

Hoe lees ik het wiel?

Het brede-welvaartswiel bevat informatie over de volledige set aan indicatoren die wij gebruiken voor de Monitor Brede Welvaart Drenthe. Buiten de cirkel staan acht thema’s van brede welvaart ‘hier en nu’. De binnenste cirkel toont de ontwikkeling (trend over de jaren heen) van het niveau van brede welvaart in de provincie. In de basis gaat dat om de periode 2016-2022. Als die jaren niet beschikbaar zijn, dan wordt het eerstvolgende beschikbare jaar genomen. De buitenste cirkel toont het relatieve niveau van brede welvaart in de provincie ten opzichte van het landelijk gemiddelde.

Indicatoren met een bovengemiddeld niveau van brede welvaart, of een ontwikkeling daar naartoe, kleuren blauw. Indicatoren met een ondergemiddeld niveau van brede welvaart, of een ontwikkeling daar naartoe, kleuren oranje. Het is niet voor alle indicatoren mogelijk een vergelijking te maken met eerdere jaren of met het landelijk gemiddelde. In die gevallen is het vak wit gekleurd; dit is bijvoorbeeld het geval voor indicatoren op basis van het Drents Panel. Omdat deze vragen niet landelijk worden uitgevraagd is er geen gemiddelde om de provincie mee te vergelijken. Wanneer de ontwikkeling niet significant verschilt ten opzichte van eerdere jaren of ten opzichte van het landelijk gemiddelde kleurt de indicator grijs. De kleuraanduidingen hebben slechts een signaalfunctie. Er is geen sprake van een normatieve duiding.

Het brede welvaartswiel

Ga met de cursor over een indicator voor meer informatie. Daar staat ook een link naar de themapagina met aanvullende duiding en verdieping.

Wordt het wiel niet goed weergegeven op je desktop? Verklein dan je beeldschermweergave door uit te zoomen. Bekijk je het wiel vanaf een mobiele telefoon of tablet? Bekijk de afbeelding dan hier in zijn geheel.

Wat kan ik met het brede-welvaartswiel?

Het brede-welvaartswiel kan gebruikt worden om de verschillende thema’s en indicatoren eenvoudig naast elkaar te vergelijken. De onderdelen van brede welvaart staan niet op zichzelf, het is van belang om de verbanden ertussen te zien. Door thema’s en indicatoren met elkaar te vergelijken kunnen sterke en zwakke punten naar voren komen. Het is niet gezegd dat alle indicatoren per se groei moeten vertonen. De kracht van de brede welvaart is juist dat een evenwichtig oordeel over de staat en de ontwikkeling van de samenleving wordt gegeven.

Het brede-welvaartswiel helpt om vragen te stellen die helpen om de brede welvaart te vergroten. Op welke indicatoren wordt ongunstig gescoord? Hoe is de ontwikkeling over tijd en hoe doet de provincie het in vergelijking met het landelijk gemiddelde? Weten we waarom er op een bepaalde manier gescoord wordt en hebben we – als provincie of regio – invloed op de oorzaak?

Ook kan het wiel helpen om na te denken over de gewenste situatie. Welke thema’s hebben prioriteit voor ons? En waar willen we als provincie of regio staan over 5 jaar, over 10 jaar of over 50 jaar? Lang niet ieder thema is even belangrijk. Een dergelijk overzicht en het gesprek dat erover gevoerd wordt, kan helpen om te prioriteren en keuzes te maken. Brede welvaart gaat tenslotte om breed beschouwen, afwegen, prioriteren en keuzes maken.

Trendbureau Drenthe biedt workshops aan om samen aan de slag te gaan met brede welvaart.

Medewerker

Jonne Thomassen

Data-analist/Onderzoeker

Betrokken medewerkers

Gerelateerd nieuws

Brede Welvaart

Vier op de vijf Groningers en Drenten merkt discriminatie op

Brede Welvaart

Vier op de vijf inwoners van Groningen en Drenthe ervaren een toename van polarisatie

Brede Welvaart

Bewonersperspectief: de ervaren Brede welvaart - Dossierkennis Brede welvaart

Wat is brede welvaart en waarom is het belangrijk? Hoe meten we brede welvaart in een regio? Dit zijn vragen die steeds vaker gesteld worden als we de kwaliteit van leven meten in een regio. Om dit soort vragen te beantwoorden, zijn we een podcastserie gestart: Dossierkennis: Brede welvaart. De komende tijd brengen we elke twee maanden een afleveri

Brede Welvaart

Groot leefbaarheidsonderzoek in Drenthe, Groningen en Friesland

Dit najaar ontvangen circa 20.000 inwoners in Noord-Nederland een vragenlijst over hoe zij het wonen, werken en leven in hun regio ervaren. De vragenlijst wordt voorgelegd aan de burgerpanels in Drenthe, Groningen en Friesland. De uitkomsten van het onderzoek laten zien hoe het er voor staat met de brede welvaart van de inwoners. Dit levert belang

Brede Welvaart

Inwoners in Noordelijk Nederland zijn in meerderheid positief over de Lelylijn

De meerderheid van de inwoners van de noordelijke provincies is positief over de aanleg van de Lelylijn. Wel verschilt per doelgroep en regio welke voor- en nadelen zij zien. Dit blijkt uit onderzoek van Sociaal Planbureau Groningen, Planbureau Fryslân en Trendbureau Drenthe. Met input van inwoners is een kwalitatief onderzoek uitgevoerd naar

Publicaties

Brede Welvaart

Omgaan met verschillen - Groningers en Drenten over diversiteit, inclusie en discriminatie

Brede Welvaart

Omgaan met verschillen - Groningers en Drenten over polarisatie

Brede Welvaart

Brede Welvaartsaspecten van een mogelijke Lelylijn