Onderwijs, onderzoeksresultaten meting april 2020

Grote groep leerlingen heeft moeite gemotiveerd te blijven voor onderwijs

Ongeveer de helft van de basisschoolouders geeft aan dat hun kinderen het moeilijk vinden gemotiveerd te blijven om huiswerk te maken en online lessen te volgen. Ook een grote groep ouders van kinderen in het voortgezet onderwijs (41%) rept over een motivatieprobleem. Dat blijkt uit onderzoek onder het Drents Panel, dat in april 2020 is uitgevoerd.

 

Motivatieproblemen bij grote groep leerlingen

Met het afstandsonderwijs verliest een deel van de kinderen de interesse in school en huiswerk. Dat constateren zowel ouders van basisschoolleerlingen als leerlingen in het voortgezet onderwijs. Voor beide schoolsoorten zien we eenzelfde beeld. De helft van de basisschoolouders geeft aan dat hun kind moeite heeft gemotiveerd te blijven voor het onderwijs. Bijna een derde van de ouders zegt geen motivatieproblemen te zien. Ouders van leerlingen in het voortgezet onderwijs zeggen in vier op de tien gevallen dat hun kind moeite heeft om ‘bij de les te blijven’, terwijl een even grote groep zegt dat daar geen sprake van is.

Onderwijsachterstand niet zomaar weggewerkt

Twee maanden onderwijs op afstand heeft zijn beperkingen. Zo vindt de helft van de basisschoolouders de kwaliteit van het onderwijs goed (voortgezet onderwijs: 39%), maar vindt ongeveer één op de vijf ouders de kwaliteit onvoldoende.

Ruim één op de drie ouders denkt dat hun kind onderwijsachterstand heeft opgelopen, zowel in het basisonderwijs (34%) als het voortgezet onderwijs (38%). En 43% van alle panelleden verwacht dat de achterstanden niet zomaar zijn weggewerkt en op langere termijn nog zichtbaar zijn.

Gemis sociale contacten groot

De impact van thuisonderwijs heeft niet alleen gevolgen in termen van onderwijsachterstand, maar ook, en dat is minstens even belangrijk, gevolgen voor de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen. Meer dan de helft van de basisschoolouders (55%) vindt het contact met klasgenoten in deze coronatijd onvoldoende. Die mening wordt gedeeld met ouders van kinderen in het voortgezet onderwijs (48%).

Iets meer dan de helft van de ouders, zowel van de basisschool als voortgezet onderwijs, is tevreden over het contact tussen hun kind en de leerkracht. Iets meer dan 20% van de basisschoolouders vindt het contact echter onvoldoende. Over het contact in het voortgezet onderwijs is 29% ontevreden.

De tevredenheid over het contact tussen ouders en leerkracht verschilt voor basis- en voortgezet onderwijs. In het basisonderwijs is de helft van de ouders hier tevreden over en vindt 11% het contact onvoldoende. Een contrast met 16% tevreden ouders in het voortgezet onderwijs en een veel grotere groep van 44% die meer contact wensen.

1 op de 4 ouders vindt dat zij hun kind onvoldoende steunen bij basisonderwijs aan huis

Scholen hebben in korte tijd flink moeten improviseren om hun leerlingen lesstof bij te brengen. Ouders ook. Er wordt bijvoorbeeld via allerlei apps en software les gegeven, vragenuurtjes ingelast en in de vorm van weektaken huiswerk opgegeven. Een kwart van het Drents Panel (24%) verwacht dat de trend van meer onderwijs op afstand blijvend is. Met het onderwijs op afstand wordt een groter beroep op ouders gedaan. Een kwart van de ouders in het basisonderwijs (26%) vindt echter dat zij onvoldoende ondersteuning kunnen bieden bij het schoolwerk. 9% van de ouders met kinderen in het voortgezet onderwijs vindt de eigen geboden hulp onvoldoende. Toch denkt één op de vijf panelleden dat er blijvend een groter beroep op ouders wordt gedaan om hun kinderen te ondersteunen bij het onderwijs.

 

Meer inzichten

Is onderstaande dashboard niet geheel zichtbaar? Bekijk deze dan hier.

Medewerker

Imke Oosting

Onderzoeker

Betrokken medewerkers

Meer weten?

Neem contact op met één van de betrokken medewerkers

Gerelateerd nieuws

Brede Welvaart

Lagere brede welvaart bij jongvolwassenen in Noord-Nederland

Overig nieuws

Roos Jelier nieuwe directeur-bestuurder van CMO STAMM 

Drents Panel

Geef Drentse jongeren meer stem

Wat vinden jongeren belangrijk en hoe verschilt hun mening van volwassenen? Trendbureau Drenthe zet een jeugdpanel in Drenthe op. Naast het Drents Panel voor volwassenen willen we graag weten wat er speelt onder jongeren. Zo kunnen wij jongeren een grotere stem geven bij planvorming, beleid en uitvoering van activiteiten. Over het Drents Jeugdpan

Overig nieuws

Aanzienlijke verschillen in inkomensondersteuning tussen gemeenten in Groningen en Drenthe

Uit onderzoek van Sociaal Planbureau Groningen en Trendbureau Drenthe blijkt dat er aanzienlijke verschillen zijn in inkomensondersteuning tussen gemeenten in Groningen en Drenthe. Veel regelingen die onder de Participatiewet vallen, worden uitgevoerd door gemeenten. Die uitvoering kan variëren en dus maakt een huishouden in de ene gemeente aanspr

Brede Welvaart

Toekomstdromen voor Drenthe

Inwoners van Drenthe willen dat hun provincie in 2040 groen en natuurrijk blijft, met veel aandacht voor duurzaamheid en milieubewustzijn. Ze willen dat iedereen een fijn leven kan leiden in Drenthe, met goede zorgvoorzieningen, betaalbare huizen en gelijke kansen voor alle inwoners. Het is een greep uit de idealen en dromen die inwoners van Drenth

Publicaties

Brede Welvaart

Lagere brede welvaart bij jongvolwassenen

Brede Welvaart

Feitenblad Drentse toekomstdromen

Onderwijs

Rapport Voorwaarden voor kansrijke schoolmaaltijden