Drenthe Initiatiefrijk! op zaterdag 5 november

Terug

Drenthe Initiatiefrijk! op zaterdag 5 november

Geschreven op 28 september 2022

“Op zaterdag 5 november van 9:00 – 15:00 uur organiseren CMO STAMM en BOKD, samen met Trendbureau Drenthe en andere Drentse partners, Drenthe Initiatiefrijk!.”

In Drenthe zijn veel inwoners bezig met het ontwikkelen van initiatieven en projecten die de leefbaarheid op peil houden. De provincie staat bol van kansen en successen en daar zijn we trots op. Dit laten we graag zien en daarom organiseren de BOKD, CMO STAMM en de provincie Drenthe op zaterdag 5 november tussen 9:00 en 15:00 uur Drenthe Initiatiefrijk!. Op deze dag ben je van harte welkom om inspiratie op te doen en/of om je idee te presenteren. Naast andere initiatiefnemers en adviseurs zijn ook diverse fondsen, waaronder VSB Fonds, Oranje Fonds, Kern met Pit, het Rabobank coöperatiefonds en de Sociale Agenda van de provincie Drenthe aanwezig.

Het Programma

Het programma is divers. De dag begint bij het Markehuis in Grolloo, waar een ‘open huizen route’ van start gaat. De bus stopt bij drie Drentse initiatieven die de leefbaarheid in dorpen en wijken versterken. We gaan langs bij stichting de Amer, Dorpscentrum Eexterveen en Eesergroen. Tijdens de bustour is er ruimte voor interactie en inspiratie. Tussen de middag lunchen we in het Markehuis in Grolloo, waar vervolgens gedeputeerde Hans Kuipers het middagprogramma opent. Tijdens het middagprogramma kunnen deelnemers initiatieven pitchen en hier vervolgens advies over krijgen van fondsen, organisaties en andere initiatiefnemers. Verder kunnen deelnemers twee van onderstaande vijf workshops volgen.

1. Maatschappelijke waarde – wat is het en hoe meet je het?

Steeds meer vrijwilligersorganisaties en bewonersinitiatieven willen hun maatschappelijke waarde zichtbaar maken, al dan niet uitgedrukt in geld. Het helpt een initiatief of organisatie om zelf meer inzicht te krijgen, en de aanpak of inzet te verbeteren. Daarnaast krijgen initiatieven soms de vraag vanuit de gemeente of andere financiers om hun maatschappelijk waarde te inventariseren. Hoe doe je dit en waar moeten initiatiefnemers op letten als ze hiermee aan de slag gaan?

Om Drentse initiatieven te helpen met het in kaart brengen van maatschappelijke waarde, ontwikkelde Trendbureau Drenthe een methodiek, gebaseerd op de Theory of Change (Verandertheorie). Tijdens deze sessie wordt de methodiek uitgelegd en daarnaast vertelt Hennita Schoonheim van Acanthis over haar ervaringen met het inzichtelijk maken van maatschappelijke waarde.

2. Vitale dorpen in zuidoost Drenthe

Geïnspireerd op het gedachtengoed van de Vijf Sterren Dorpen zijn dit voorjaar vijf dorpen aan de slag gegaan met hun zoektocht naar de vitaliteit van hun gemeenschap. Ieder dorp heeft zijn eigen aanleiding en aanpak. Vertegenwoordigers van de vijf dorpen, Oranjedorp, Nieuw Dordrecht, Grolloo, Nieuwlande en Buinerveen delen hun ervaringen over de zoektocht naar de kracht van hun gemeenschap.

3. Het inclusieve dorp: van handelingsverlegenheid naar handelingsgenegenheid

Inwoners, overheden en organisaties werken in Zuidwest Drenthe aan een aanpak die leidt tot dementievriendelijke dorpsgemeenschappen, en breder naar inclusieve dorpen. Deze samenwerking is bijzonder omdat het leefwereld en systeemwereld samenbrengt in een collectieve aanpak van individuele vraagstukken. Eén van de pijlers is het organiseren van dorpsgesprekken in Diever en Nijeveen, een opmaat naar inclusieve dorpsplannen en dorpsbrede netwerken die zorgen voor elkaar centraal stellen. Een andere pijler is het inrichten van Odensehuisen als plekken voor ontmoeting en uitwisseling. In deze sessie nemen we deelnemers mee in deze bijzondere samenwerking en de aanpak van de dorpsgesprekken.

4: Hoe we dingen samen regelen en dóen: Het dorpenoverleg Midden-Drenthe

Gemeenschapskracht is essentieel voor het versterken van de leefbaarheid en de sociale samenhang in dorpen en wijken. Dorpenoverleg Midden-Drenthe en de gemeente werken vanuit gezamenlijk opgesteld Dorpenbeleid aan grote maatschappelijke opgaven, zoals de energietransitie en dorpszorg.

5. Het betrekken van Nieuwkomers

Het vroegtijdig betrekken van nieuwkomers bij vrijwilligerswerk helpt bij het oefenen van de taal en het opbouwen van een sociaal netwerk en toekomst in Nederland. In deze workshop krijgen deelnemers informatie rondom het werken met nieuwkomers, is er ruimte voor eigen inbreng en het stellen van vragen.

Aanmelden

Wil jij aanwezig zijn bij Drenthe Initiatiefrijk!? Aanmelden voor deze dag kan tot 20 oktober, via deze link.  Het is ook mogelijk om je voor een dagdeel aan te melden. Indien je graag wilt pitchen, neem dan even contact op met Maud Diemer, m.diemer@cmostamm.nl (06 460 782 22)

Advies en/of financiering nodig? Pitch jouw idee!

Heb jij een idee dat bijdraagt aan de leefbaarheid van Drenthe én ben je daarvoor nog op zoek naar advies en/of financiering? Pitch dan jouw idee voor andere initiatiefnemers, organisaties en fondsen.

Wil je komen pitchen op 5 november of wil je meer informatie? Neem dan contact op met Maud Diemer via m.diemer@cmostamm.nl.

Betrokken medewerkers

Maud Diemer

Maud Diemer

Adviseur

  • Mail
  • LinkedIn
  • Twitter

Meer weten?

Neem contact op met één van de betrokken medewerkers