Gemiddeld besteedbaar inkomen

Het gemiddeld besteedbaar inkomen van huishoudens is het inkomen dat over blijft na aftrek van premies en belastingen en inkomensoverdrachten. Het inkomen is een van de sociale kenmerken die een rol spelen bij de leefbaarheid in een woonbuurt. 

In het kort

  • Het gemiddeld besteedbaar inkomen van huishoudens in 2015 in Nederland € 34.900,-  In Drenthe is het lager, namelijk € 33.700,-
  • Er zijn grote verschillen tussen gemeenten: het hoogste gemiddeld besteedbaar inkomen hebben huishoudens in Tynaarlo (€ 39.400,-), het laagste in Emmen (€ 32.000,-)
  • Het gemiddeld besteedbaar inkomen is de laatste jaren vrijwel overal gestegen.

Inkomens van huishoudens in Drenthe gemiddeld € 1.000,- lager dan landelijk

Het gemiddeld besteedbaar inkomen van Drentse huishoudens is in 2015 € 33.700,-. Dit is lager dan in Nederland (€ 34.900,-). Er zijn grote verschillen tussen de Drentse gemeenten. In Tynaarlo, De Wolden, Aa en Hunze en Westerveld wonen de huishoudens met de hoogste inkomens. In Emmen, Hoogeveen en Assen wonen de huishoudens met de laagste inkomens.

Net als in de rest van Nederland is er wel een stijging van het inkomen in Drenthe ten opzichte van 2011. Hoe het verloop van de hoogte van het besteedbare inkomen in de Drentse gemeenten is is in het onderstaande overzicht te zien.

gerelateerd

medewerkers