Duurzame sportinfrastructuur

Ambities, verwachte en wenselijke toekomst

Ambities

De ambities voor het thema Duurzame sportinfrastructuur omvatten het (regionale) aanbod van sportaccommodaties, de sportvriendelijke buitenruimte en de duurzaamheid van sportaccommodaties. Het aanbod van sportaccommodaties kent een goede balans naar type en verzorgingsgebied en sluit aan bij de sportbehoefte van de gebruikers. Er is verbeterd inzicht in de bezettingsgraad van accommodaties en dit inzicht wordt ingezet in het accommodatiebeleid. Er is een verbinding gelegd tussen de sportaccommodaties, aanwezige buitenruimte, routenetwerken en leefbaarheid in wijken. Sportaccommodaties zijn duurzamer in termen van energieverbruik, maar ook in termen van multifunctioneel gebruik.

Verwachte toekomst

De verwachting vanuit de landelijke sporttoekomstverkenning is dat de omgeving in de toekomst steeds beweegvriendelijker zal worden. Deelnemers aan de  RSTV-sessies in Drenthe hebben hierover geen aanvullende uitspraak gedaan.

Wenselijke toekomst

In de wenselijke toekomst zien we dat er informatie beschikbaar is om dynamisch accommodatiebeleid te kunnen voeren op zowel lokaal als bovenlokaal niveau, zodanig dat dit een sport en beweegomgeving biedt die past bij de veranderde sportbehoefte.

Indicatoren voor succes

Voor het thema Duurzame infrastructuur richten de indicatoren zich op de beweegvriendelijke omgeving en het energieverbruik van sportaccommodaties.

 

Beweegvriendelijke omgeving

BronDiverse bronnen bewerkt door het Mulier Instituut.

Energieverbruik sportaccommodaties

In het kader van het monitoren van het nationaal sportakkoord wordt informatie verzameld over het energieverbruik van sportaccommodaties.

In de loop van 2020 worden de eerste cijfers verwacht.

Betrokken medewerkers

Meer weten?

Neem contact op met één van de betrokken medewerkers

Gerelateerd nieuws

Brede Welvaart

Vier op de vijf Groningers en Drenten merkt discriminatie op

Overig nieuws

Oratie Aleid Brouwer | Van gelijke kansen naar gelijke uitkomsten: toekomstscenario’s met Brede Welvaart

Brede Welvaart

Vier op de vijf inwoners van Groningen en Drenthe ervaren een toename van polarisatie

Uit onderzoek van Sociaal Planbureau Groningen en Trendbureau Drenthe blijkt dat vier op de vijf inwoners van Groningen en Drenthe een toename van polarisatie ervaart. In juni 2024 vulden ongeveer 2.500 leden van het Groninger Panel en 2.300 leden van het Drents Panel een vragenlijst in over toenemende tegenstellingen in de samenleving. Volgens

Brede Welvaart

Bewonersperspectief: de ervaren Brede welvaart - Dossierkennis Brede welvaart

Wat is brede welvaart en waarom is het belangrijk? Hoe meten we brede welvaart in een regio? Dit zijn vragen die steeds vaker gesteld worden als we de kwaliteit van leven meten in een regio. Om dit soort vragen te beantwoorden, zijn we een podcastserie gestart: Dossierkennis: Brede welvaart. De komende tijd brengen we elke twee maanden een afleveri

Onderwijs

Stem van Groningse en Drentse jongeren landelijk gehoord!

In het voorjaar van 2024 gingen we in Groningen en Drenthe in gesprek met jongeren over pesten en discriminatie. De uitkomsten deelden we via een feitenblad (PDF) en uitgebreide publicatie (PDF). Daarnaast maakten we een filmpje (YouTube) waarin we de reactie van bestuurders op ons onderzoek lieten zien. Maar daar bleef het niet bij! De stem van ru

Publicaties

Brede Welvaart

Omgaan met verschillen - Groningers en Drenten over diversiteit, inclusie en discriminatie

Brede Welvaart

Omgaan met verschillen - Groningers en Drenten over polarisatie

Zorg

Drenten over de toegankelijkheid van zorg en ondersteuning