Duurzame sportinfrastructuur

Ambities, verwachte en wenselijke toekomst

Ambities

De ambities voor het thema Duurzame sportinfrastructuur omvatten het (regionale) aanbod van sportaccommodaties, de sportvriendelijke buitenruimte en de duurzaamheid van sportaccommodaties. Het aanbod van sportaccommodaties kent een goede balans naar type en verzorgingsgebied en sluit aan bij de sportbehoefte van de gebruikers. Er is verbeterd inzicht in de bezettingsgraad van accommodaties en dit inzicht wordt ingezet in het accommodatiebeleid. Er is een verbinding gelegd tussen de sportaccommodaties, aanwezige buitenruimte, routenetwerken en leefbaarheid in wijken. Sportaccommodaties zijn duurzamer in termen van energieverbruik, maar ook in termen van multifunctioneel gebruik.

Verwachte toekomst

De verwachting vanuit de landelijke sporttoekomstverkenning is dat de omgeving in de toekomst steeds beweegvriendelijker zal worden. Deelnemers aan de  RSTV-sessies in Drenthe hebben hierover geen aanvullende uitspraak gedaan.

Wenselijke toekomst

In de wenselijke toekomst zien we dat er informatie beschikbaar is om dynamisch accommodatiebeleid te kunnen voeren op zowel lokaal als bovenlokaal niveau, zodanig dat dit een sport en beweegomgeving biedt die past bij de veranderde sportbehoefte.

Indicatoren voor succes

Voor het thema Duurzame infrastructuur richten de indicatoren zich op de beweegvriendelijke omgeving en het energieverbruik van sportaccommodaties.

 

Beweegvriendelijke omgeving

BronDiverse bronnen bewerkt door het Mulier Instituut.

Energieverbruik sportaccommodaties

In het kader van het monitoren van het nationaal sportakkoord wordt informatie verzameld over het energieverbruik van sportaccommodaties.

In de loop van 2020 worden de eerste cijfers verwacht.

Betrokken medewerkers

Martin Bakker

Martin Bakker

onderzoeker

  • Mail
  • LinkedIn

Meer weten?

Neem contact op met één van de betrokken medewerkers

Gerelateerd nieuws

Overig nieuws

Ook in nieuwe bestuursperiode inbreng Drents Panel voor Drents Parlement

Laaggeletterdheid

10-jarig jubileum Bondgenootschap voor een geletterd Drenthe

Brede Welvaart

Update: Het actuele beeld van de brede welvaart in Drenthe staat online

In september 2022 kwam de Monitor Brede Welvaart Drenthe in boekvorm uit. Sindsdien zijn weer veel nieuwe gegevens beschikbaar. Die hebben we verwerkt in de online Monitor Brede Welvaart. In de online monitor lichten we de belangrijkste inzichten uit en geven we een beknopte duiding. De inzichten gaan zowel over waar we nu staan qua brede welvaart,

Brede Welvaart

Raamwerk brede welvaart in beleid: een hulpmiddel voor breed beschouwen vanaf de start

Om brede welvaart als beleidskader te kunnen inzetten, hebben wij een ‘raamwerk brede welvaart in beleid’ ontwikkeld. Dit raamwerk helpt Drentse gemeenten die aan de slag willen met brede welvaart. De vragen in het raamwerk helpen aan de start van elk nieuw project, om vanuit een breder perspectief naar het betreffende project te kijken. Het is

Brede Welvaart

Gemeentelijke Collegetour Brede Welvaart

Hoe ziet de brede welvaart in jouw gemeente eruit? Wat zijn de verwachtingen en wensen voor de toekomst? En welke rol kan brede welvaart spelen in gemeentelijk beleid? Trendbureau Drenthe start met een collegetour om antwoord te geven op deze vragen en meer. De Monitor Brede Welvaart Drenthe vormt de basis van de collegereeks. Met behulp van de

Publicaties

Laaggeletterdheid

Tien jaar Bondgenootschap: 'Niet kunnen lezen en schrijven blijft hardnekkig probleem'

Brede Welvaart

Vrijwilligerswerk en buurtparticipatie in Groningen en Drenthe

Laaggeletterdheid

Campagne ‘Doe meer met Taal’ start in september