Cultuurmonitor Emmen 2021 staat online

Terug

Cultuurmonitor Emmen 2021 staat online

Geschreven op 23 november 2021

“Waar in 2019 nog 87% van de Emmenaren het voorgaande jaar minimaal één film-, muziek-, dans- of theatervoorsteling bezocht, was dat medio mei 2021 nog maar 35% (online of live).”

Corona heeft een duidelijke invloed gehad op de deelname van de Emmenaren aan culturele activiteiten. Dat blijkt uit de nieuwe cultuurmonitor van de gemeente Emmen, uitgevoerd door Trendbureau Drenthe. Ruim 900 inwoners van de gemeente Emmen hebben hun stem laten horen over het culturele aanbod in de regio. De resultaten zijn verzameld in een dashboard: Cultuurmonitor Emmen 2021.

Waar in 2019 nog 87 procent van de Emmenaren het voorgaande jaar minimaal één film-, muziek-, dans- of theatervoorstelling bezocht, is dat medio 2021 nog maar 35 procent (online of live).

‘Online kunst en cultuur blijft bestaan’

De door de coronacrisis ontstane beperkingen hebben ook nieuwe mogelijkheden gebracht. Zo heeft 8% van de Emmenaren tijdens de coronacrisis een nieuwe vorm van kunst en cultuur uitgeprobeerd. Online workshops, concerten, theatervoorstellingen en tentoonstellingen zijn hier allemaal voorbeelden van. Bijna de helft van deze 8% is ervan overtuigd dat de nieuwe vorm ook na de coronacrisis blijft.

Populairste culturele activiteiten

47 procent van de Emmenaren heeft in het afgelopen jaar tenminste één culturele activiteit uitgevoerd. In 2019 was dit percentage 41 procent.

De populairste culturele activiteiten zijn tekenen of schilderen (21 procent), fotografie/film (15 procent), zingen (14 procent) en het bespelen van een muziekinstrument (12 procent).

,,Corona heeft duidelijk een krater geslagen in het culturele leven,” zegt cultuurwethouder Robert Kleine. ,,Minder deelname heeft ook nieuwe vormen opgeleverd, zoals online voorstellingen. Het liefst beleven we cultuur toch in de zaal.”

Cultuurmonitor

De gemeente Emmen wil de inwoners zoveel mogelijk de kans bieden om deel te nemen aan kunst en cultuur. Om te kijken hoeveel inwoners actief zijn op het gebied van kunst en cultuur en wat zij vinden van het aanbod in de gemeente is een cultuurmonitor opgezet. De cultuurmonitor is eerder verschenen in 2014, 2017 en 2019. Bij de meting in 2021 was er ook aandacht voor de invloed van de coronacrisis op de beleving van cultuur in de gemeente.

 

Betrokken medewerkers

Jessy Snip

Jessy Snip

Onderzoeker

  • Mail
  • LinkedIn
Imke Oosting

Imke Oosting

Onderzoeker

  • Mail
  • LinkedIn

Meer weten?

Neem contact op met één van de betrokken medewerkers