Monitoring 'Drenthe Samen Gezond in Beweging'

In Drenthe staat gezondheid en vitaliteit hoog op de agenda van bestuurders en beleidsmakers. De laatste jaren zetten de alle Drentse gemeenten samen met de Provincie Drenthe en Zilveren Kruis stevig in op thema’s als sporten en bewegen, gezonde voeding en verantwoord middelengebruik. Dat is niet voor niks: in Drenthe kampen inwoners namelijk met meer gezondheidsrisico’s en -problemen dan in de rest van Nederland.

Sinds 2021 worden de activiteiten die gericht zijn op de gezondheid van Drenten uitgevoerd onder de kapstok van een beleidsprogramma. Dit programma draagt de titel ‘Drenthe, Samen Gezond in Beweging’ en loopt tot en met 2024. Bij de start van het programma hebben provincie, gemeenten en Zilveren Kruis zich het volgende voorgenomen:

“We willen de ervaren gezondheid van Drenten verhogen in een omgeving dit uitnodigt tot een gezonde leefstijl. Hierin draait het om meedoen aan de maatschappij, mentale & lichamelijke gezondheid, dagelijks functioneren, zingeving in het leven en de kwaliteit van leven”

In het kader van dit beleidsprogramma zijn verschillende ambities en doelen gesteld, waarbij Trendbureau Drenthe is gevraagd om te helpen bij de monitoring en evaluatie hiervan. Het dashboard ‘Drenthe Samen Gezond in Beweging’ is daar onderdeel van.

Onderwerpen Monitoring 'Drenthe Samen Gezond in Beweging'

Gerelateerd

Armoede

Armoedemonitor Drenthe vernieuwd

Onderwijs

Voorwaarden voor kansrijke schoolmaaltijden

Zorg

Positieve Gezondheid in Drenthe

Trendbureau Drenthe vroeg haar panelleden eind vorig jaar naar verschillende aspecten van gezondheid en welzijn, zoals hun leefstijl, mentaal welbevinden en gezondheidsbeleving en -vaardigheden. Ook werd gevraagd naar hun ‘Positieve Gezondheid’, een vrij nieuw perspectief op gezondheid. De resultaten daarvan zijn nu gepubliceerd. Een primeur: v

Overig nieuws

Ook in nieuwe bestuursperiode inbreng Drents Panel voor Drents Parlement

Op 15 maart ging 66,4% van de kiesgerechtigden in Drenten naar de stembus om een stem uit te brengen voor de Provinciale Staten van Drenthe. Dat is meer dan in 2019 (58,8%). Ook in de komende bestuursperiode 2023-2027 zal het Drents Parlement weer gebruik maken van de inbreng van het Drents Panel. Coalitieakkoord ‘Samen bouwen we Drenthe’ In

Laaggeletterdheid

10-jarig jubileum Bondgenootschap voor een geletterd Drenthe

Klik op onderstaande afbeelding om de uitnodiging als PDF te bekijken of te downloaden.  

Geerte Boven

Geerte Boven

adviseur

  • Mail
  • LinkedIn
Aleid Brouwer

Aleid Brouwer

Bijzonder hoogleraar/onderzoeker

  • Mail
  • LinkedIn
  • Twitter
Heike Delfmann

Heike Delfmann

onderzoeker

  • Mail
  • LinkedIn
Ewout van Spijker

Ewout van Spijker

Data-analist

  • Mail
  • LinkedIn