Resultaten derde onderzoek impact corona op Drenten uitgebracht

Terug

Resultaten derde onderzoek impact corona op Drenten uitgebracht

Geschreven op 30 november 2021

“Het heeft duidelijk gemaakt dat zaken die 'niet kunnen' zoals de auto laten staan, niet reizen, niet vliegen, thuiswerken en dergelijke wél kunnen als de maatschappij het maar echt wil. Dit is voor de klimaatcrisis een belangrijke les.”

Om de impact van corona op Drenten in beeld te brengen, voerde Trendbureau Drenthe gedurende de coronacrisis verschillende onderzoeken uit. Halverwege 2021 vroegen wij inwoners de balans op te maken van de coronacrisis. Pakken inwoners het ‘normale’ leven weer op of gaan zij juist dingen anders doen?  Waar liggen uitdagingen en waar zijn nog kansen? De uitkomsten van dit onderzoek bieden handvaten voor herstel en perspectief tijdens en na de coronacrisis.

Blijvend zorgen over gezondheidszorg en onderwijs

Drenten maken zich vooral zorgen over de gezondheidszorg en het onderwijs. 1 op de 5 Drenten heeft een verslechterde gezondheid en 3% van de Drenten heeft te maken gehad met uitgestelde zorg. Corona heeft kwetsbaarheden in het zorgsysteem blootgelegd. Dat is ook wat Drenten zorgen baart. Een overgrote meerderheid van de panelleden geeft aan dat extra aandacht voor de wachttijden, bereikbaarheid en kwaliteit van de zorg (meer dan) welkom is. Daarnaast denkt een groot deel van de Drenten zelf te kunnen werken aan een gezonde leefstijl. Ook het onderwijs verdient extra aandacht volgens de panelleden. De kansenongelijkheid en (mentale) problemen zijn toegenomen bij kwetsbare jongeren.

Wat Drenten anders willen gaan doen

De coronacrisis heeft in Drenthe niet alleen maar voor uitdagingen gezorgd. Een derde van de Drenten wil ook na de coronacrisis meer thuiswerken. Daarnaast is de sociale rust en ruimte die is ontstaan iets wat Drenten koesteren. Minder sociale verplichtingen, meer genieten van eigen huis en gezin en de bewustwording dat je niet ergens heen hoeft om het leuk te hebben. Ook zijn er bepaalde nieuwe omgangsnormen die voor een deel mogen blijven volgens de respondenten. De drie zoenen en de knuffel bij een begroeting worden namelijk niet gemist.

Opvallend veel meer aandacht voor klimaat en milieu

De verhoogde aandacht voor milieu en klimaat vinden Drenten een positieve verandering. Dit is ook terug te zien in een andere uitkomst van het onderzoek. 1 op de 5 Drenten die veel meer hebben kunnen sparen in coronatijd willen het spaargeld namelijk investeren in de verduurzaming van hun woning. Dit biedt een vruchtbare basis voor beleid van overheden op dit terrein. Eén van de respondenten zegt:

Het heeft duidelijk gemaakt dat zaken die 'niet kunnen' zoals de auto laten staan, niet reizen, niet vliegen, thuiswerken en dergelijke wél kunnen als de maatschappij het maar echt wil. Dit is voor de klimaatcrisis een belangrijke les.

Geïnteresseerd in de publicatie ‘Herstel en perspectief – De coronacrisis door de ogen van Drenten’? Lees de publicatie hier.

Betrokken medewerkers

Imke Oosting

Imke Oosting

Onderzoeker

  • Mail
  • LinkedIn
Simone Barends

Simone Barends

adviseur/onderzoeker

  • Mail
  • LinkedIn
Jessy Snip

Jessy Snip

Onderzoeker

  • Mail
  • LinkedIn

Meer weten?

Neem contact op met één van de betrokken medewerkers