Lagere brede welvaart bij jongvolwassenen in Noord-Nederland

Terug

Lagere brede welvaart bij jongvolwassenen in Noord-Nederland

Geschreven op 30 november 2023

“Trendbureau Drenthe, Sociaal Planbureau Groningen en Planbureau Fryslân vergeleken de tevredenheid van jongvolwassenen met andere leeftijdsgroepen op verschillende onderdelen van brede welvaart.”

Jongvolwassenen zijn structureel minder tevreden met hun leven dan mensen uit andere leeftijdsgroepen. Ook is hun brede welvaart lager. Dat blijkt uit onderzoek van Trendbureau Drenthe, Sociaal Planbureau Groningen en Planbureau Fryslân. Zij vergeleken de tevredenheid van jongvolwassenen met andere leeftijdsgroepen op verschillende onderdelen van brede welvaart.

Minder tevredenheid

Het onderzoek laat zien dat jongvolwassenen, hoewel zij hun leven gemiddeld met een ruime voldoende beoordelen, in alle drie de provincies minder tevreden zijn met hun leven dan 35-plussers. De tevredenheid met het leven geeft een algemeen beeld van het welzijn van jongvolwassenen. Hierbij zijn er kleine verschillen tussen de provincies te vinden. Het verschil met andere leeftijdsgroepen is het grootst op het gebied van materiële welvaart, wonen, samenleving en milieu, waar jongvolwassenen aanzienlijk lager scoren.

Vaker verhuisintenties

Wonen en de woonomgeving zijn onderdeel van de brede welvaart. Over deze twee aspecten zijn jongvolwassenen vaker ontevreden dan oudere leeftijdsgroepen. Zij hebben vaker een verhuisintentie dan oudere leeftijdsgroepen. Naast persoonlijke omstandigheden als bijvoorbeeld studeren, samenwonen of gezinsvorming is deze ontevredenheid een belangrijk motief voor jongvolwassenen om te verhuizen of te willen verhuizen. Dat zij vaker verhuisintenties hebben betekent echter niet dat Noord-Nederland onaantrekkelijk is voor jongvolwassenen. Het is belangrijk voor Noord-Nederland om jongvolwassenen te behouden, aangezien zij bijdragen aan een vitale samenleving en vitale beroepsbevolking.

Toekomst

Jongvolwassenen lijken zich echter geen grotere zorgen te maken over hun eigen toekomst dan andere leeftijdsgroepen. Zij zien hun eigen toekomst zelf iets vaker zonniger dan de 35-plussers.

Bekijk het Feitenblad Jongvolwassenen ervaren lagere brede welvaart

Betrokken medewerkers

Meer weten?

Neem contact op met één van de betrokken medewerkers