Bondgenotenavond in het teken van cijfers

Terug

Bondgenotenavond in het teken van cijfers

Geschreven op 28 september 2022

“De hele dag door komen we situaties tegen waarin moet worden omgegaan met getallen, tijden en maten. Al deze situaties leveren problemen op als je hier niet goed mee kunt omgaan. Dit kan behoorlijk belemmerend werken in het dagelijks leven. ”

Donderdag 8 september 2022 startte de Week van Lezen en Schrijven. Het Bondgenootschap voor een geletterd Drenthe organiseerde donderdag 8 september een inspirerende Bondgenotenavond. Aandacht voor het voorkomen en verminderen van laaggeletterdheid in Drenthe was de centrale boodschap van de avond.

In Drenthe zetten meer dan 100 bondgenoten (verschillende maatschappelijke organisaties, bedrijven en overheden) zich in om laaggeletterdheid te voorkomen en te verminderen. Dit is nodig, want ruim 11% van inwoners van Drenthe heeft te maken met laaggeletterdheid.

Cijfers en letters

De avond stond in het teken van ‘Cijfers en letters’. Rondom gecijferdheid binnen het thema laaggeletterdheid is nog niet veel aandacht. Lector Kees Hoogland liet met zijn presentatie de Bondgenoten een andere kant van laaggeletterdheid zien.

Willemijn Kleijn, voorzitter van het Bondgenootschap voor een geletterd Drenthe: “Ik kijk terug op een inspirerend avond. We hebben met vele Bondgenoten genoten van een maaltijd verzorgd door De Mensa Roden. Vervolgens hebben we ons kunnen onderdompelen in de wereld van laaggeletterdheid. We konden zelf ervaren wat laaggeletterdheid met je doet via VR-brillen. Ook hebben we een eigen leesplankje gemaakt. De leerzame presentatie van Kees Hoogland werd nog interessanter door de ervaringen van de Drentse Taalhelden die hierop aansloten.”

Wil je meer weten over gecijferdheid? Bekijk de publicatie van Kees Hoogland en Rinske Stelwagen ‘Het belang van rekenen en gecijferdheid in een leven lang ontwikkelen’.

Nieuwe Bondgenoten

Tijdens de Bondgenotenavond zijn vier nieuwe bondgenoten aan het Bondgenootschap voor een geletterd Drenthe toegevoegd. Welzijn in Noordenveld (WIN), Het Goed Roden, Belle Health/Positief @ Work en Het Scheepstra Kabinet staan achter het doel van het Bondgenootschap ‘Gezamenlijk terugdringen van laaggeletterdheid’. Dit betekent dat er momenteel 115 Bondgenoten in Drenthe zijn die zich inzetten op het gebied van laaggeletterdheid.