Duidelijk.: documentaire over begrijpelijke overheidscommunicatie

Terug

Duidelijk.: documentaire over begrijpelijke overheidscommunicatie

Geschreven op 17 oktober 2022

“Een impactvolle documentaire.”

Wist jij dat een derde van alle Nederlanders moeite heeft met het begrijpen van overheidscommunicatie? Vorige week ging tijdens de start van de Direct Duidelijk week de documentaire ‘Duidelijk.’ in première. In de korte film vertellen mensen op straat over hun ervaringen met overheidscommunicatie. Ook komen verschillende experts aan het woord met inspirerende voorbeelden van hoe het beter kan.

Brieven, formulieren, websites en andere vormen van overheidscommunicatie: voor ongeveer een derde van alle Nederlanders is informatie van de overheid lastig te begrijpen. Achter de voordeur schuilt stress. Met als gevolg: mensen die toeslagen of een uitkering mislopen, waardoor ze financieel in de problemen komen.

Campagne 'Duidelijk.'

Van 10 tot en met 14 oktober organiseerde Gebruikers Centraal de eerste Direct Duidelijk week! Een week in het teken van begrijpelijke overheidscommunicatie.

De campagne ‘Duidelijk.’ spoort vooral bestuurders van gemeenten, provincies, uitvoeringsorganisaties en andere overheden aan om meer werk te maken van begrijpelijke overheidscommunicatie. Een impactvolle documentaire vormt de kern van de campagne. Hierin vertellen mensen op straat over hun ervaringen met brieven, e-mails en andere berichten van de overheid. Ook enkele experts komen aan het woord.

Bekijk de documentaire, bij voorkeur met collega’s. Hij duurt ongeveer 20 minuten. En voer daarna het gesprek over begrijpelijke overheidscommunicatie binnen je eigen organisatie. Overheidscommunicatie, het móet en kán beter. Wat gaat u anders doen om als overheid direct duidelijk te zijn?

Bijeenkomsten

Bekijk de documentaire tijdens vergaderingen of evenementen waar bestuurders (en professionals) samenkomen. Met aansluitend een gesprek waarin ervaringsdeskundigen en andere experts hun ervaringen, dilemma’s en praktische tips delen. Heb je een idee voor een bijeenkomst over begrijpelijke overheidscommunicatie, binnen jouw eigen organisatie of ergens anders (een congres of webinar bijvoorbeeld)? Laat het ons weten via het contactformulier.

Nu al iets doen?

Uiteraard kun je ook direct aan de slag om de communicatie van jouw organisatie begrijpelijker te maken. Met een aantal handige tips en instrumenten maak je een vliegende start. Ook kan je de Direct Duidelijk Deal ondertekenen: een intentieverklaring dat jullie gaan werken aan begrijpelijke communicatie.

Betrokken medewerkers

Meer weten?

Neem contact op met één van de betrokken medewerkers