NOS Nieuws van de Week bij RTV Drenthe: een journaal in makkelijke taal en met extra uitleg

Terug

NOS Nieuws van de Week bij RTV Drenthe: een journaal in makkelijke taal en met extra uitleg

Geschreven op 7 september 2022


Vanaf woensdag 7 september is het NOS Nieuws van de Week wekelijks te zien bij RTV Drenthe. NOS Nieuws van de Week is een journaal in makkelijke taal en met extra uitleg. Dit journaal is begrijpelijk voor iedereen, ook voor mensen die het lastig vinden om het nieuws te volgen. Zoals mensen die moeite hebben met de Nederlandse taal en met lezen en schrijven. NOS Nieuws van de Week is vanaf 7 september elke woensdag om 17.30 uur, daarna in de herhaling, te zien op TV Drenthe.

Wekelijks drie onderwerpen

In NOS Nieuws van de Week komen iedere week drie nieuwsonderwerpen aan bod zoals de energietoeslag, drukte bij huisartsen of minder vliegtuigen vanaf Schiphol. Sommige begrippen worden extra uitgelegd door de presentator en er wordt rekening gehouden met woordkeuze, tempo en het gebruik van beeld.

Alle Drenten bereiken

Directeur/hoofdredacteur Dink Binnendijk: “RTV Drenthe vindt het belangrijk om alle Drenten te kunnen bereiken. Met het NOS Nieuws van de Week worden ook de mensen die soms moeite hebben met het volgen van het landelijke en internationale nieuws bereikt. En daar werken we graag aan mee.''

Giselle van Cann, hoofdredacteur NOS Nieuws: “We hebben gemerkt dat het Nieuws van de Week een behoefte vervult bij een groot aantal mensen. Het is van belang dat we de mensen waarvoor we dit maken zo goed mogelijk weten te bereiken, dus we zijn erg blij dat steeds meer lokale en regionale omroepen ervoor kiezen om de samenwerking aan te gaan.”

Verschillende lokale en regionale omroepen

Het NOS Nieuws van de Week begon als experiment in november 2021. Eerst was het journaal alleen via YouTube te bekijken. Inmiddels zenden verschillende lokale en regionale omroepen het NOS Nieuws van de Week uit op hun zenders. Ook de lokale zender ZO34! in Emmen zendt het programma op  zondag uit. Daarnaast blijft het journaal wekelijks (m.u.v. schoolvakanties) verschijnen op YouTube.

De verspreiding van het NOS Nieuws van de Week gaat via taaldocenten naar mensen die taallessen volgen. In de klas kunnen ze de journaals bekijken en bespreken. Voor de NOS was dit meteen een goede manier van feedback ontvangen om de journaals verder te kunnen verbeteren.

Betrokken medewerkers

Meer weten?

Neem contact op met één van de betrokken medewerkers