Resultaten Woononderzoek gebruikt om deelnemers burgerberaad te informeren
Geschreven op 19 december 2024
“Het woononderzoek ging over de waardering, de wensen en de zorgen over wonen in Drenthe.”
Begin 2024 vulde het Drents panel een vragenlijst in voor het Woononderzoek. Het Woononderzoek was onderdeel van het eerste provinciale burgerberaad over wonen in de provincie Drenthe. De uitkomsten van het onderzoek zijn gebruikt als input voor de deelnemers van het burgerberaad.
Wat was het Drentse burgerberaad over wonen?
In januari 2024 konden, naast de deelnemers van het Drents Panel, alle inwoners van 16 jaar en ouder deelnemen aan het Woononderzoek. In totaal vulden 6.500 Drenten de vragenlijst in. Aan het einde van de vragenlijst kon men zich aanmelden voor deelname aan het burgerberaad. Daarnaast ontvingen 30.000 willekeurig gekozen Drentse inwoners een uitnodiging per brief om zich aan te melden voor het Drents burgerberaad over wonen.
Bijna 2.400 mensen hadden zich aangemeld. Uit alle aanmeldingen zijn 150 mensen geloot, die samen een goede afspiegeling van de bevolking van Drenthe vormden. Deze 150 mensen vormden samen het burgerberaad. Het burgerberaad is in een periode van vier maanden vier keer bij elkaar gekomen. Ze hebben op basis van informatie van deskundigen en gesprekken in kleine groepjes, met elkaar adviezen opgesteld over de toekomst van wonen in Drenthe.
In de tweede bijeenkomst kregen de deelnemers van het burgerberaad een presentatie over de resultaten van het Woononderzoek. Het onderzoek ging over de waardering, de wensen en de zorgen over wonen in Drenthe. Deze informatie konden de deelnemers meenemen in het opstellen van hun adviezen. In juli 2024 heeft het burgerberaad haar adviesrapport met 26 adviezen aan de provincie gegeven.
Resultaten van het woononderzoek
Het woononderzoek ging over de waardering, de wensen en de zorgen over wonen in Drenthe.
Waardering wonen en woonomgeving: De top 3 aspecten die inwoners aan wonen in Drenthe waarderen zijn: rust, ruimte en natuur. Drentse inwoners geven hun woning gemiddeld een 8,2 en hun leefomgeving een 8,1. Inwoners met een koopwoning waarderen hun woning en woonomgeving met een hoger cijfer van inwoners met een huurwoning.
Woonwensen: Een duurzame woning is de meest genoemde woonwens van Drentse inwoners. Een andere woonwens is groter wonen. Dit geldt met name voor inwoners tot 44 jaar. Vanaf de leeftijdscategorie 55+ is vaker de wens om kleiner en gelijkvloers zonder drempels te wonen. Ook wenst deze groep vaker een woning met minder onderhoud. In het onderzoek is een trend zichtbaar: hoe ouder men wordt, hoe groter de wens om geen of een kleinere tuin te hebben.
Zorgen over wonen: In alle leeftijdscategorieën maken inwoners zich zorgen over of jongeren een geschikte woning kunnen vinden. Inwoners van Drenthe maken zich het meest zorgen over de woningprijs. Hierover heeft de leeftijdscategorie 18-24 jaar de meeste zorgen en de leeftijdsgroep 75+ het minst.
Wanneer is de politiek aan zet?
De deelnemers van het burgerberaad wonen kregen door de input van het woononderzoek meer zicht op wat de Drentse inwoners vinden van wonen in Drenthe. In juli 2024 gaf het burgerberaad haar adviesrapport met 26 adviezen aan de provincie. De adviezen van het burgerberaad zijn opgenomen in de Woonagenda 2024-2028. Nu deze naar buiten is gebracht, kan de politiek zich binnenkort gaan buigen over de behandeling van deze plannen. Op 18 december 2024 is de Woonagenda in de vergadering van Provinciale Staten ter stemming gebracht en aangenomen.
Meer informatie
- Bekijk de Woonagenda 2024-2028
- Zie ook de website van het Drents parlement
- Blijf op de hoogte over het burgerberaad