Ruim baan voor geitenpaadjes in Drenthe

Terug

Ruim baan voor geitenpaadjes in Drenthe

Geschreven op 18 december 2023

“Welke geitenpaadjes en tips voor obstakels zijn er en hoe kunnen we daar op inspelen?”

Welke geitenpaadjes zijn er? En hoe kunnen we inspelen op obstakels? Op donderdag 2 november 2023 vond de inspiratiemiddag ‘Ruim baan voor geitenpaadjes’ plaats in Assen ter gelegenheid van het 135-jarig bestaan van Katalys, georganiseerd in samenwerking met BOKD en CMO STAMM. Vertegenwoordigers van o.a. overheden, opbouwwerkers en initiatiefnemers voerden mooie gesprekken over hoe we struikelblokken kunnen weghalen en de gemeenschapskracht verder kunnen versterken. Trendbureau Drenthe presenteerde deze middag feiten en cijfers over vrijwilligerswerk en buurtparticipatie.

De regels en de rek

Gastspreker Boukje Keijzer, schrijfster van het boek ‘De regels en de rek’, gaf een prachtige lezing over hoe het wél kan. En wanneer niet. Wanneer de regels vast staan en waar er rek is. Hoe we het met elkaar beter kunnen doen om burgerinitiatieven zonder belemmeringen ruimte te geven, het bewandelen van geitenpaadjes.

Keijzer: “Leg de loper uit voor geitenpaadjes! Effen dat pad! Maak het zo mooi mogelijk. Want geitenpaadjes zijn namelijk sneller, goedkoper en socialer.”

Motivaction onderzocht hoeveel mensen zich inzetten voor hun eigen leefomgeving, wat ze doen, met wie, waarom, hoeveel tijd ze hieraan spenderen en welke obstakels ze tegen komen. De uitkomsten van het onderzoek, specifiek voor de provincie Drenthe inzichtelijk gemaakt, laten zien dat er van een niche geen sprake is.

Trendbureau Drenthe en Sociaal Planbureau Groningen vroegen inwoners begin 2023  naar verschillende vormen van participatie in de samenleving. Het gaat hier om vrijwilligerswerk binnen organisatieverband en het actief zijn in eigen buurt. In totaal deden 2.850 Groningers en ruim 3.400 Drenten mee aan het onderzoek. Het onderzoek onder de inwoners geeft antwoord op vragen als: Hoeveel Groningers en Drenten verrichten vrijwilligerswerk? Waarom zijn ze actief in organisaties of in de buurt en wijk? En hoe denken de inwoners over vrijwilligerswerk in de toekomst?

De belangrijkste conclusies zijn dat de Drenten en Groningers actief zijn. In Drenthe verrichtte 54% van de inwoners vrijwilligerswerk in het afgelopen jaar; in Groningen gaat het om 47% van de inwoners. Hiermee doen inwoners weer evenveel vrijwilligerswerk als in 2019, en meer dan afgelopen twee (corona-)jaren.

In de publicatie ‘Vrijwilligerswerk en buurtparticipatie’ zijn alle resultaten van dit onderzoek terug te lezen.

Blik terug op de inspiratiemiddag

Bekijk een impressie van de inspiratiemiddag met 4 gouden tips.

Betrokken medewerkers

Meer weten?

Neem contact op met één van de betrokken medewerkers