Sportgedrag van Drenten in 2023

Terug

Sportgedrag van Drenten in 2023

Geschreven op 20 december 2023

“Verreweg de meeste panelleden sporten het meest ongebonden (70%). Dit houdt in dat ze alleen of ongeorganiseerd sporten en/of bewegen.”

Sport en bewegen heeft aantoonbare maatschappelijke waarde[1]. Actief bezig zijn met sport en bewegen bevordert de gezondheid, het sociale leven en persoonlijk welzijn, biedt mentale uitdaging en geeft voldoening. Sport kan verbinden en helpen sociaaleconomische gezondheidsverschillen te verminderen[2]. In de Sportmonitor Drenthe wordt stilgestaan bij het sportgedrag van de Drenten. In dit artikel bieden we een doorkijk in het sportgedrag in 2023 vanuit het Drents panel.

Uit het Drents panelonderzoek naar sport en bewegen van oktober 2023 blijkt dat 32% van de Drenten in het afgelopen jaar sportte bij een sportvereniging of sportaanbieder. Daarnaast geeft bijna hetzelfde percentage aan te hebben gesport, maar niet bij een sportvereniging of sportaanbieder (30%).  Een opvallend resultaat is dat ruim 35% van de panelleden aangeeft in het afgelopen 12 maanden niet gesport te hebben. Hierin verschillen de antwoorden van 18- tot 65-jarigen en 65-plussers niet veel van elkaar.

Redenen om te sporten in 2023

De meeste panelleden sporten voor een betere conditie/spierkracht (66%). Daarnaast draagt sporten volgens de panelleden ook bij aan een goede/betere gezondheid (61%). Sociale aspecten worden ook als baten genoemd: (meer) plezier: 40%, (meer) sociaal contact: 36%. 65-plussers waarderen (meer) sociale contacten, (meer) plezier en lekker buiten zijn wel hoger dan 18- tot 65-jarigen. En 18- tot 65-jarigen benoemen vaker dat sportieve activiteiten een uitlaadklep vormen voor het dagelijks leven en dat het ontspanning biedt. Meer zelfvertrouwen, afvallen en/of verbeterde sportprestaties worden daartegenover amper benoemd als redenen om te sporten.

Aard van sporten in 2023

Verreweg de meeste panelleden sporten het meest ongebonden (70%). Dit houdt in dat ze alleen of ongeorganiseerd sporten en/of bewegen. Daarnaast geeft een derde aan dat ze in verengingsverband sporten. Ongeveer 20% van de panelleden sport (ook) bij commerciële aanbieders, zoals een fitnesscentrum. We zien daarbij geen betekenisvolle verschillen tussen 18- tot 65-jarigen en 65-plussers. De top 3 locaties waar inwoners sportieve activiteiten hebben gedaan zijn:

  • Openbare ruimte (weg, park, bos, strand, zwemmeer e.d.): 62%
  • Thuis: 31%
  • Fitnesscentrum: 28%

Redenen om niet te sporten in 2023

Wij vroegen Drenten die niet hebben gesport in de afgelopen 12 maanden naar de redenen daarvan. De top drie redenen van de panelleden waren:

  • Ik heb andere leuke bezigheden: 38%
  • Blessure of lichamelijke klachten: 30%
  • Sporten vind ik niet (meer) leuk: 28%

Bij blessures of lichamelijke klachten zien we geen betekenisvolle leeftijdsverschillen. Wat opvalt is dat ‘andere leuke bezigheden’ vaker een reden is om niet te sporten voor 65-plussers dan voor 18- tot 65-jarigen, terwijl dit voor de reden ‘sporten vind ik niet (meer) leuk' andersom is. Daarnaast wordt door 18- tot 65-jarigen specifiek ‘tijdsdruk van het gezin’ en ‘tijdsdruk opleiding/werk’ genoemd als redenen om niet te sporten. In mindere mate geldt dat ook voor de reden dat het lidmaatschap van een sportvereniging te duur is.

Een Leven Lang Bewegen in Drenthe

SportDrenthe en CMO STAMM coördineren samen het vervolg op Drenthe doet mee – Drenthe beweegt. Het programma richt zich op 35% van de Drenten die wel wil, maar niet kan of gaat bewegen/sporten. De uitwerking hiervan is het initiatief  Een leven lang bewegen en valt onder Drenthe Samen Gezond in Beweging.

Binnenkort te verwachten resultaten

In dit nieuwsartikel gaven we een doorkijk van het sportgedrag van Drenten in 2023. Binnenkort verschijnt het bijbehorende feitenblad.

Bekijk ook de feitenbladen over de eerste regionale verkenning van de vitaliteit van sportverenigingen in Drenthe:

Voor meer informatie over de Sportmonitor Drenthe, volg het nieuws en de ontwikkelingen via de websites van Trendbureau Drenthe en SportDrenthe.

 

afbeelding

[1] www.kennisbanksportenbewegen.nl

[2] www.socialevraagstukken.nl/sport-is-medicijn-voor-verkleinen-van-gezondheidsverschillen

Betrokken medewerkers

Meer weten?

Neem contact op met één van de betrokken medewerkers