Sportieve uitdagingen Drenthe
Sport in Drenthe heeft te maken met allerlei uitdagingen. Hoe zorgen we voor een veilige en positieve sportcultuur? Zijn sportaccommodaties, bijvoorbeeld in krimpgebieden, nog wel rendabel te houden? Hoe gaan we om met anders georganiseerde sport? Zijn onze verenigingen nog wel vitaal genoeg? En dit zijn zeker niet de enige soort vragen waar sportbeleid zich op richt. Sport kan bijvoorbeeld ook bijdragen aan preventieve gezondheid, sociale inclusie, leefbaarheid in wijken, economische ontwikkeling. Sport is een complex samenspel tussen inwoners en verenigingen, organisaties in het maatschappelijk middenveld, ondernemers en diverse beleidsdomeinen binnen de overheid. En daar komt ook nog eens een enorm snelle technologische ontwikkeling bij, waarin gaming, virtual reality, kunstmatige intelligentie en het ‘internet der dingen’ enorme implicaties hebben op de ontwikkeling van de sport. Hoe kan het beleid, maar ook de betrokken professionals en vrijwilligers, voldoende voorbereid zijn op deze complexe uitdagingen en de sport in Drenthe toekomstbestendig maken?
Sportvisie Drenthe
Samen met vertegenwoordigers vanuit sport, bewegen, gezondheid, recreatie/toerisme, onderwijs en verenigingen willen we in Drenthe een gezamenlijke visie samenstellen. Een visie die voor de komende jaren richting geeft aan wat er op provinciaal gebied in Drenthe moet gebeuren op het gebied van sport en bewegen zodat we met de inzet van sport ‘Drenthe een beetje beter maken’. Drenthe gelooft in de kracht van sport, maar gelooft ook dat een sterke sport nodig is om de potentie van sport en bewegen voor andere beleidsterreinen en thema’s optimaal te kunnen benutten. Sport kan niet alle vraagstukken in de samenleving oplossen, maar wel bij veel vraagstukken net een positief steuntje in de rug geven. Nog meer zouden we op basis van de juiste kennis en informatie de sport daar moeten benutten waar het meerwaarde heeft. Het dieper doorgronden van de maatschappelijke vraagstukken, de meerwaarde van sport en bewegen, maar ook het ontwikkelen van gedeelde toekomstbeelden, maken dat we samen de sport én Drenthe een stukje beter maken.
Regionale Sport Toekomstverkenning (RSTV)
Hoe kunnen we als sport beter inspelen op trends en ontwikkelingen die zich voordoen in de samenleving? Als wij ons proberen voor te stellen hoe de sport in Drenthe er in 2030 voor staat, is dat dan een toekomstbeeld die wij ook wenselijk achten? Wat kunnen we nu al doen om de sport in de richting van een positief toekomstscenario te sturen? Vraagstukken die interessant zijn om te beantwoorden. En antwoorden op vragen waarmee bestaand en nieuw beleid gemaakt kan worden. Om de uitdagingen voor de sport te concretiseren doorlopen we de systematiek van de RSTV, waarin aan de hand van bestaande beleidsinformatie, data over huidige en toekomstige ontwikkelingen bouwstenen worden geleverd voor het vormgeven van toekomstig beleid. Op basis van de analyses van het huidig beleid en de vraagstukken die spelen (beleidsanalyse) is er gekomen tot een zestal thema’s waarvan een grondige data-analyse is gemaakt (lokale data). In een drietal sessies met diverse Drentse stakeholders is gekomen tot toekomstbeelden per thema. Op basis van de laatste bijeenkomst is er een beschouwing gemaakt waarin gereflecteerd wordt op wat de toekomstverkenning concreet gaat betekenen voor sport en bewegen in Drenthe.
Interessante links
- Gezondheidsgegevens Drenthe (GGD Drenthe)
- Leefbaarheidsmonitor Drenthe (Trendbureau Drenthe)
- Regionale kerncijfers (CBS)
- Brancherapport Sport (Nederlandse Sportraad)
- Trendrapport vrijetijdseconomie provincie Drenthe (Recreatieschap Drenthe)
- Economische impact van toerisme voor Drenthe (Recreatieschap Drenthe)
- Dashboard Drenthe Samen Gezond in Beweging (Trendbureau Drenthe)