Discriminatie beïnvloedt leven van inwoners Midden-Drenthe
Geschreven op 23 januari 2018
“In Midden-Drenthe beïnvloedt discriminatie het leven van 1 op 6 inwoners.”
Hoeveel inwoners van de gemeente Midden-Drenthe ervaren discriminatie? En hoe zit het met de sociale acceptatie van LHBTI’s en vluchtelingen? Wat vinden de inwoners van het idee dat de gemeente overweegt Regenbooggemeente te worden? Het Trendbureau Drenthe heeft voor de gemeente Midden-Drenthe een onderzoek uitgevoerd naar discriminatie in alle dorpen en wijken van de gemeente.
Ervaringen met discriminatie
In Midden-Drenthe beïnvloedt discriminatie het leven van 1 op 6 inwoners. Bijna 10% van de inwoners ervaart zelf discriminatie en ruim een kwart van de inwoners (26%) heeft anderen gediscrimineerd zien worden.
Meerderheid ervaart acceptatie LHBTI’s in de buurt
LHBTI is een verzamelterm en omvat als groep lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders en interseksen. Met betrekking tot de sociale acceptatie van LHBTI’s, zegt het onderzoek het volgende:
- 60% van de inwoners is van mening dat LHBTI’s in hun buurt worden geaccepteerd.
- Ruim de helft van de inwoners (54%) vindt het een goed idee dat hun gemeente overweegt Regenbooggemeente te worden om zo bij te dragen aan de veiligheid en sociale acceptatie van LHBTI’s in hun gemeente.
In de provincie Drenthe zijn alle gemeenten, behalve de gemeente Midden-Drenthe, Regenbooggemeente.
Inwoners Midden-Drenthe staan positief tegen de opvang van vluchtelingen
7 op de 10 inwoners van Midden-Drenthe vindt het goed dat de gemeente vluchtelingen opvangt. 19% van de inwoners voelt zich echter minder veilig door de komst van vluchtelingen in de gemeente.
Regenbooggemeente
Het onderzoek naar discriminatie in de gemeente Midden-Drenthe geeft inzicht in de mate waarin discriminatie wordt ervaren in de gemeente en de mate van sociale acceptatie in Midden-Drenthe. De gemeenteraad van Midden-Drenthe heeft besloten zich alsnog aan te sluiten als Drentse Regenbooggemeente.