Drentse Onderwijsdag op 3 april 2024
Geschreven op 20 maart 2024
“Het gedrag van onze leerlingen: wanneer is het problematisch en wanneer hoort het gewoon bij hun ontwikkeling?”
De Vereniging van Drentse Gemeenten, de provincie Drenthe en de Regiegroep Drentse Onderwijskwaliteit nodigen leerkrachten, docenten, pedagogisch medewerkers, bestuurders van gemeenten en het onderwijs en beleidsmedewerkers onderwijs, jeugd en zorg uit voor de jaarlijkse Onderwijsdag met het thema: 'Het gedrag van onze leerlingen: wanneer is het problematisch en wanneer hoort het gewoon bij hun ontwikkeling?' op woensdag 3 april 2024, 14.30 – 17.30 uur. Locatie: De Bonte Wever, zaal Magenta, Stadsbroek 17 in Assen. Parkeren: parkeerplaats Kortbossen (zie de routekaart).
Bij het opgroeien van kinderen en jongeren hoort het dat ze grenzen opzoeken. Dat kan lastig zijn en onbegrip en conflicten opleveren. En elke leeftijd heeft zo zijn eigen uitdagingen. Gelukkig gaat het met de meeste kinderen en jongeren goed. Maar wat te doen als storend gedrag langere tijd voortduurt en het gedrag problematisch wordt? Zijn deze gedragsproblemen te voorkomen of op te lossen? Hoe kunnen we jongeren sterker maken, wanneer het niet goed gaat? Het programma van deze middag geeft handvaten voor de verschillende leeftijdsgroepen en de gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan.
Sprekers
Een passend schooladvies helpt om de overgang van de basisschool naar het voortgezet onderwijs zo goed mogelijk te laten verlopen. Edwin Slijkhuis en Imke Oosting, onderzoekers bij Trendbureau Drenthe, deden onderzoek naar de schooladviezen, de heroverwegingen en bijstellingen. Edwin Slijkhuis presenteert de resultaten en de aanbevelingen van dit onderzoek.
Het gedrag van kinderen en jongeren kunnen we begrijpen vanuit twee invalshoeken: de individuele kenmerken van een kind of een jongere en factoren in de omgeving. Steven Pont is ontwikkelingspsycholoog, auteur en oud-onderwijzer. Hij laat op een inspirerende wijze zien dat de school niet alleen een kennisinstituut is. Hij schetst juist de betekenis van de pedagogische relaties binnen de school.
Lucia Rijker was vier keer wereldkampioen kickboksen. In deze sport kon ze haar eigen verdriet en onmacht kwijt. Nu coacht ze jongeren, zoals onder andere te zien in het tv-programma Dreamschool. Haar expertise ligt in het empoweren van de jongeren om ze weer perspectief te geven. Ze vertelt over haar ervaringen met deze jongeren en gaat in op vragen over haar werkwijze.
Programma
Bekijk of download het programma
Aanmelden
Aanmelden kan via onderstaande button. Heeft u zich naar aanleiding van de vooraankondiging al aangemeld? Dan is nogmaals aanmelden niet nodig.
Ik meld mij aan voor de Drentse Onderwijsdag op 3 april 2024 |
Meer informatie
- Inhoudelijke vragen: Mariet Thalens, coördinator Regiegroep Drentse Onderwijskwaliteit,
m.thalens@gmail.com - Praktische vragen: Daniëlle Boekholt, d.boekholt@cmostamm.nl, 06 – 83 57 52 14