Nieuwsgierig hoe jongeren afstroom of zittenblijven ervaren?
Geschreven op 26 november 2018
“Regiegroep Drentse Onderwijskwaliteit wil horen hoe jongeren zelf aankijken tegen afstroom en zittenblijven.”
Ben je nieuwsgierig hoe jongeren aankijken tegen zittenblijven of afstroom? Wat hen had kunnen helpen om het schooljaar succesvol af te ronden? Trendbureau Drenthe gaat hierover in gesprek met jongeren. Ben je werkzaam op een school en wil je met jouw school en een groep jongeren meedoen aan het onderzoek, en/of wil je meedenken in een klankbordgroep meld je dan aan!
De Drentse Onderwijsmonitor verzamelt al jaren gegevens over de onderwijsresultaten en de schoolloopbanen van de leerlingen in Drenthe, waaronder het zittenblijven en het op- en afstromen in het voortgezet onderwijs.
Om meer inzicht te krijgen in de oorzaken van zittenblijven en op- en afstroom heeft de Regiegroep Drentse Onderwijskwaliteit, namens de Drentse gemeenten en de provincie Drenthe, Trendbureau Drenthe de opdracht gegeven aanvullend onderzoek te doen onder leerlingen in het middelbaar onderwijs.
Stem van de jongeren
We horen graag de stem van de jongeren. Waarom zijn zij bijvoorbeeld afgestroomd en is niet gekozen voor doubleren? Welke rol spelen de school, het onderwijs, de thuissituatie, zijzelf bij afstroom of doubleren? Maar ook willen we het gesprek breder aangaan. Wat had hen bijvoorbeeld geholpen om het schooljaar succesvol af te ronden? Wat motiveert leerlingen, wat zorgt ervoor dat ze ervoor willen gaan? Hoe kijken zij aan tegen het benutten van capaciteiten en talenten? Wat vinden zij goed en minder goed gaan in het onderwijs?
Oproep
We willen een klankbordgroep samenstellen die op inhoud en vorm mee wil denken ter voorbereiding van de gesprekken met jongeren. Weet je iemand die de klankbordgroep kan komen versterken, laat het dan weten. We denken bijvoorbeeld aan een teamleider of onderbouwcoördinator vmbo, havo of vwo.
Daarnaast willen we begin 2019 graag op 6 verschillende scholen met een groep jongeren in gesprek. Wil je hieraan meewerken, neem dan voor 21 december contact op met:
Mariet Thalens, coördinator Drentse Onderwijskwaliteit, 06-51552802 of m.thalens@gmail.com.