Pilots maatschappelijke waarde gestart

Terug

Pilots maatschappelijke waarde gestart

Geschreven op 11 juli 2022

“We leren in deze sessies van elkaar en kunnen straks nog beter aan potentiële cliënten, mantelzorgers maar ook aan verwijzers, gemeenten en financiers uitleggen wat onze vrijwilligers doen en wat dat oplevert.”

De afgelopen weken is Trendbureau Drenthe met de eerste pilots maatschappelijke waarde gestart. Verschillende bewonersinitiatieven en vrijwilligersorganisaties doen dit jaar mee met de pilots om hun maatschappelijke waarde zichtbaar te maken. In vier sessies ontwikkelt de organisatie samen met een expert van Trendbureau Drenthe een instrument dat inzicht biedt in de maatschappelijke waarde van het initiatief. Dit is waardevol omdat gemeenten en andere financiers daar om vragen. Maar ook, het onderzoeken van maatschappelijke waarde stelt initiatieven en organisaties in staat om te leren en verbeteren.

Begeleiding Acanthis

Vrijwilligersorganisatie Acanthis is één van de organisaties die meedoet aan de pilots. Acanthis zet vrijwilligers in voor ondersteuning bij de laatste levensfase van de Drentse inwoner en hun naasten. Hennita Schoonheim, directeur-bestuurder van Acanthis, schrijft: “Welke impact hebben onze vrijwilligers in de terminale zorg op onze cliënten, zijn of haar mantelzorgers en op de maatschappij? Trendbureau Drenthe begeleidt ons de komende maanden, in vier sessies, bij het onderzoeken van de maatschappelijke waarde van ons vrijwilligerswerk. Vier vrijwilligers en een coördinator werken daar van harte aan mee. We leren in deze sessies van elkaar en kunnen straks nog beter aan potentiële cliënten, mantelzorgers maar ook aan verwijzers, gemeenten en financiers uitleggen wat onze vrijwilligers doen en wat dat oplevert.”

Maatschappelijke Waarde

Steeds meer bewonersinitiatieven en vrijwilligersorganisaties krijgen te maken met de vraag wat hun maatschappelijke waarde is. Bij maatschappelijke waarde moet je bijvoorbeeld denken aan wat de activiteiten van je organisatie teweeg brengen bij inwoners en wat voor maatschappelijke veranderingen worden bereikt. Trendbureau Drenthe begeleidde de afgelopen jaren meerdere partijen in het zichtbaar maken van hun maatschappelijke waarde. Dit jaar nodigen we in totaal drie bewonersinitiatieven en vrijwilligersorganisaties in Drenthe uit om met ons de maatschappelijke waarde in kaart te brengen. Dit wordt mogelijk gemaakt door de provincie Drenthe. Voor de deelnemers zijn hier geen kosten aan verbonden. De resultaten uit deze pilots worden gebruikt om het instrument verder te ontwikkelen en te delen met andere initiatieven.

Betrokken medewerkers

Erik Meij

Erik Meij

onderzoeker

  • Mail
Marike Broekema

Marike Broekema

adviseur

  • Mail
  • LinkedIn

Meer weten?

Neem contact op met één van de betrokken medewerkers