Veranderende bevolkingsstructuur brengt uitdagingen met zich mee

Terug

Veranderende bevolkingsstructuur brengt uitdagingen met zich mee

Geschreven op 23 november 2017

“dat het voortgezet onderwijs het de komende jaren met fors minder leerlingen zal moeten doen staat minder scherp op het netvlies”

De structuur van de Drentse bevolking is de afgelopen jaren sterk veranderd. In vrijwel alle leeftijdscategorieën is de bevolking gegroeid of gekrompen. Dat brengt allerlei uitdagingen met zich mee.
Dat het aantal leerlingen in basisschoolleeftijd is afgenomen is algemeen bekend, maar dat het voortgezet onderwijs het de komende jaren met fors minder leerlingen moet doen staat minder scherp op het netvlies. Verder is de leeftijdsopbouw van de beroepsbevolking de afgelopen jaren sterk veranderd en leidt het ouder worden van de 'babyboom'-generatie tot een toenemende vergrijzing van de totale bevolking.

Vergelijking Drentse gemeenten

Onderstaande figuur geeft de structuur weer van de huidige Drentse bevolking in vergelijking met de situatie in 2000. Door over de tekst van de verschillende leeftijdscategorieën te navigeren lichten de relevante leeftijden in de figuren op. Tot slot kan de vergelijking voor alle Drentse gemeenten gemaakt worden en kan ook gezien worden hoe de ontwikkeling door de tijd was.

Betrokken medewerkers

Femke de Haan

Femke de Haan

onderzoeker

  • Mail
  • LinkedIn
  • Twitter

Meer weten?

Neem contact op met één van de betrokken medewerkers