Groot leefbaarheidsonderzoek in Drenthe, Groningen en Friesland

Terug

Groot leefbaarheidsonderzoek in Drenthe, Groningen en Friesland

Geschreven op 29 augustus 2024

“In dit onderzoek staat de vraag centraal: Hoe kijken inwoners aan tegen hun leefomgeving en het wonen, werken en leven in de regio?”

Dit najaar ontvangen circa 20.000 inwoners in Noord-Nederland een vragenlijst over hoe zij het wonen, werken en leven in hun regio ervaren. De vragenlijst wordt voorgelegd aan de burgerpanels in Drenthe, Groningen en Friesland. De uitkomsten van het onderzoek laten zien hoe het er voor staat met de brede welvaart van de inwoners. Dit levert belangrijke inzichten op voor de regio.

Hoe ervaren inwoners het wonen, werken en leven in hun regio?

In dit onderzoek staat de vraag centraal: Hoe kijken inwoners aan tegen hun leefomgeving en het wonen, werken en leven in de regio? We zijn benieuwd in hoeverre dit verschilt tussen provincies en gemeenten. En in hoeverre de brede welvaart voor bepaalde doelgroepen in de knel komt, bijvoorbeeld als gevolg van vergrijzing of door andere maatschappelijke ontwikkelingen.

Monitor Brede Welvaart Drenthe

Voor de provincie Drenthe worden de uitkomsten van het onderzoek geïntegreerd in de Monitor Brede Welvaart Drenthe. Naast objectieve data over Drenthe op basis van bestaande datasets geven we in deze monitor inzicht in hoe inwoners de verschillende aspecten van brede welvaart zelf ervaren. Het welzijn en welbevinden van mensen is een belangrijk aspect van brede welvaart. Brede welvaart gaat immers over alles wat het leven ‘de moeite waard’ maakt.

We achterhalen hoe tevreden Drenten zijn met hun eigen leven, en welke verschillen er zijn tussen doelgroepen. Met wie gaat het goed en wie kan er wel wat extra hulp gebruiken? Door inwoners zelf te vragen hoe het met hen gaat, krijg je beter zicht op knelpunten en uitdagingen voor toekomstig beleid. Op deze manier schetsen we een realistisch beeld van de kansen en uitdagingen voor de provincie Drenthe. Dit levert belangrijke inzichten op voor bestuurders en beleidsmakers in de regio.

Dit gezamenlijk onderzoek van Trendbureau Drenth, Sociaal Planbureau Groningen en Planbureau Friesland biedt de mogelijkheid om de ervaringen van mensen over de tijd te volgen, en daarbij langjarige trends en ontwikkelingen te signaleren. Elke twee jaar wordt deze vragenlijst aan de burgerpanels voorgelegd. Dit najaar al voor de vierde keer.

De eerste resultaten van het onderzoek worden in het voorjaar van 2025 verwacht.

Drents Panel

In Drenthe wordt de vragenlijst voorgelegd aan het Drents Panel. Het Drents Panel bestaat op dit moment uit circa 6.000 panelleden en is een afspiegeling van de Drentse bevolking van 18 jaar en ouder. Het is een mix van mannen, vrouwen, jongeren (vanaf 18 jaar), ouderen, verschillende opleidingsniveaus en mensen met hogere en lagere inkomens woonachtig inde provincie Drenthe. Panelleden krijgen circa tien keer per jaar een online vragenlijst toegestuurd. Je kunt je niet aanmelden voor het Drents panel. Panelleden worden geworven via een aselecte steekproef en een persoonlijke uitnodigingsbrief.

Betrokken medewerkers