Stem van Groningse en Drentse jongeren landelijk gehoord!

Terug

Stem van Groningse en Drentse jongeren landelijk gehoord!

Geschreven op 4 oktober 2024

“Met de kennis uit het onderzoek kun je het ‘juiste’ gesprek met elkaar aangaan en materialen ontwikkelen die beter aansluiten op de behoefte van jongeren.”

In het voorjaar van 2024 gingen we in Groningen en Drenthe in gesprek met jongeren over pesten en discriminatie. De uitkomsten deelden we via een feitenblad (PDF) en uitgebreide publicatie (PDF). Daarnaast maakten we een filmpje (YouTube) waarin we de reactie van bestuurders op ons onderzoek lieten zien. Maar daar bleef het niet bij! De stem van ruim 800 jongeren heeft impact gehad en is gehoord door de landelijke vereniging Discriminatie.nl. Het onderzoek dient nu als basis voor pilots binnen het landelijke traject om kindvriendelijk melden mogelijk te maken.

Uit het onderzoek blijkt dat jongeren veel discriminatie en pestgedrag zien en ervaren, maar niet weten hoe ze hiermee moeten omgaan. Het is voor hen belangrijk dat zij hierover kunnen praten in een veilige en vertrouwde omgeving, bij voorkeur anoniem en met de zekerheid dat er na de melding actie wordt ondernomen. Jongeren geven scholen hierbij een belangrijke sleutelrol. Helaas weten zowel jongeren als onderwijsinstellingen vaak niet dat er overal in Nederland antidiscriminatievoorzieningen (ADV’s) zijn. Dat is jammer, want hier kan iedereen terecht voor informatie, advies of hulp bij discriminatie.

Stem van jongeren vertaald naar landelijke bouwstenen

Vrijwel alle ADV’s in Nederland zijn aangesloten bij de landelijke vereniging Discriminatie.nl, waaronder die in Groningen en Drenthe. Binnen deze vereniging werkt een werkgroep aan het ontwikkelen van kindvriendelijke manieren om discriminatie te melden. Momenteel melden kinderen dit nog nauwelijks, omdat zij verschillende drempels ervaren. In samenwerking met relevante partijen, zoals het Kinderrechtencollectief, de Kinderombudsman, de Kindertelefoon en het onderwijs, is verkend hoe deze drempels verlaagd kunnen worden. In Emmen is hierover gesproken met de Kindergemeenteraad en in Apeldoorn met de jongerenraad. De bevindingen van de uitvraag onder het jeugdpanel in Groningen en Drenthe vormen een waardevolle bouwsteen voor het laagdrempelig opzetten van kindvriendelijke meldsystemen.

Rika Ringersma, coördinator Discriminatie.nl Drenthe, is blij met de resultaten van het onderzoek onder het jeugdpanel: “Wanneer er nu wordt gezegd: ’discriminatie hebben we op onze school nog nooit meegemaakt’, kunnen we aangeven dat de helft van de jongeren dit wel degelijk ziet of ervaart op scholen. Met die kennis kun je het ‘juiste’ gesprek met elkaar aangaan en materialen ontwikkelen die beter aansluiten op de behoefte van jongeren.”

Vervolgacties in de regio

Als onderdeel van de landelijke pilots voor kindvriendelijk melden, organiseerde Deventer een bijeenkomst met vertrouwenspersonen van middelbare scholen uit hun regio. In samenwerking met het onderwijs wordt het meldproces verbeterd en komen er workshops voor schoolprofessionals, leerlingen en ouders/opvoeders. In de gemeente Emmen wordt deze ontwikkeling ingezet vanuit de lokale aanpak. Later dit jaar organiseren Discriminatie.nl Drenthe en Trendbureau Drenthe een startbijeenkomst om samen met het onderwijs en de leerlingen in Emmen het preventieaanbod verder te versterken. Via de landelijke vereniging Discriminatie.nl worden de opbrengsten van de pilots uitgerold in de provincies Groningen en Drenthe.

Betrokken medewerkers