Tweede Overall Rapportage Sociaal Domein (SCP) uitgebracht

Terug

Tweede Overall Rapportage Sociaal Domein (SCP) uitgebracht

Geschreven op 22 december 2017

“Inzicht in actuele vraagstukken en ontwikkelingen in de transformatie van het sociaal domein”

Begin december 2017 verscheen de 'Overall rapportage sociaal domein 2016. Burgers (de)centraal' van het Sociaal Cultureel Planbureau. We willen het rapport graag onder de aandacht brengen, omdat het de actuele vraagstukken en ontwikkelingen in de transformatie van het sociaal domein bespreekt. In onze Zorgmonitor Drenthe volgen we ook de regionale trends en ontwikkelingen in de transformatie van het sociaal domein.

Een aantal belangrijke conclusies uit het SCP-rapport

  • Tussen 2015 en 2016 is de kwaliteit van leven van mensen met een maatwerkvoorziening in het sociaal domein gelijk gebleven. Er is ook een stabiel beeld bij de mate van kwetsbaarheid, probleemcumulatie, redzaamheid en maatschappelijke participatie.
  • Wel is de emotionele eenzaamheid onder mensen in de Wmo 2015 in 2016 iets groter dan in 2015 (22% versus 17%). Emotionele eenzaamheid gaat over het ontbreken van een intieme relatie of vertrouwenspersoon.
  • Ook is er tussen 2015 en 2016 een afname in de hulp die mensen in de Wmo 2015 krijgen van een beroepskracht. Die afname wordt niet opgevangen in het eigen netwerk (van 23% tot 18%). Onduidelijk is óf en hoe mensen dit opgelost hebben.
  • Er is nog geen sluitende aanpak voor de overgang van 18 min naar 18 plus. De zorgcontinuïteit komt daarmee in de knel. Regelingen sluiten nog niet goed op elkaar aan en er is een gebrek aan specifieke woonvoorzieningen (o.a. begeleid wonen). De toegang tot de jeugdhulp via de gemeente is verdubbeld van 14% in begin 2015 tot 28% eind 2016.
  • In huishoudens met problematische schulden komt het gebruik van sociaaldomeinvoorzieningen 2,5 keer zo vaak voor dan wanneer er geen problematische schulden zijn.
  • In ongeveer 40% van de onderzochte gemeenten is het volgens griffiers voor gemeenteraadsleden moeilijk om over voldoende tijd te beschikken voor de taakuitvoering. In ongeveer 1 op de 10 deelnemende gemeenten geven griffiers aan dat gemeenteraadsleden over onvoldoende kennis en vaardigheden beschikken om hun taken goed uit te kunnen voeren.

Bron: Overall rapportage sociaal domein 2016. Burgers (de)centraal van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Betrokken medewerkers

Meer weten?

Neem contact op met één van de betrokken medewerkers