Verhalen schrijven, delen en bewaren

Terug

Verhalen schrijven, delen en bewaren

Geschreven op 21 februari 2019

“Taalcursisten spraken hun verhaal in en de smartphone vertaalde het in tekst. Een prachtig hulpmiddel en een mooie ontdekking.”

‘Wie schrijft die blijft.’ Hoe vaak zeggen we dat niet? Je eigen verhalen op papier zetten, ze delen met anderen. Verhalen op papier blijven bewaard en kunnen door anderen gelezen en herlezen worden. Kijk maar naar “Het Dagboek van Anne Frank”. Dat verhaal was niet bewaard gebleven als het niet op papier was gezet. Voor veel mensen die minder taalvaardig zijn, is het opschrijven van je verhaal niet zo makkelijk. Taalcursisten, docenten en samenstellers hebben met veel plezier aan het boekje Een rode auto en andere verhalen van taalcursisten van Alfa-college en Drenthe College gewerkt.

Een scala aan verhalen

Het prachtig boekje Een rode auto en andere verhalen van taalcursisten van Alfa-college en Drenthe College heeft een scala aan verhalen. Vrolijke verhalen, maar ook verdrietige verhalen. Verhalen over pesten, je eigen weg zoeken en verslaafd zijn. Ze wijzen op kracht en doorzettingsvermogen. Of zoals Theo het zo mooi zegt: ‘Je begrijpt pas je mooiste herinnering als je over je niet-mooie dingen hebt geschreven’. Het zijn ook verhalen die herkenning oproepen. Verhalen over hobby’s, plezier, vakanties, jeugdspelletjes, belletje trekken en Sint Maarten.

Inspiratiebron

In april jl. werd het boekje Lokale Liefde uitgegeven door de stichting Lezen en Schrijven. Hierin werden verhalen van cursisten uit heel Drenthe gebundeld. Het werd een prachtig boekje waar de schrijvers trots op waren. Het inspireerde cursisten van diverse lees- en schrijfgroepen om ook hun herinneringen en belevenissen op papier te zetten. Soms met hulp van digitale middelen. Zij spraken hun verhaal in en de smartphone vertaalde het in tekst. Een prachtig hulpmiddel en een mooie ontdekking.
>> Boekje: Een rode auto en andere verhalen van taalcursisten van Alfa-college en Drenthe College (PDF)

Uitgave

De uitgave van dit boekje is mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Bondgenootschap voor een geletterd Drenthe.
Het boekje is uitgegeven in de Week van de Alfabetisering 2017. De doelstelling van het Bondgenootschap voor een geletterd Drenthe is: Gezamenlijk de laaggeletterdheid in Drenthe te voorkomen en te verminderen.

Betrokken medewerkers

Meer weten?

Neem contact op met één van de betrokken medewerkers