Werk en inkomen, onderzoeksresultaten meting april 2020

Zelfstandigen hebben grootste financiële zorgen

In juni 2020 was bij 0,1% van de Drentse bevolking een coronabesmetting vastgesteld (ten opzichte van 0,3% landelijk). Het aantal mensen dat – als gevolg van de coronamaatregelen – nadelige gevolgen ondervindt op het gebied van werk en inkomen is vele malen groter. Onderzoek (april 2020) door Trendbureau Drenthe onder het Drents Panel laat zien dat 14% van de inwoners van Drenthe zich zorgen maakt over zijn financiën. En dat 7% zijn of haar baan of opdrachten al kwijt is.

Noorden van Drenthe minder zwaar getroffen

Binnen de provincie Drenthe zijn er verschillen als het gaat om de verwachte krimp van de economie (bbp). Een rapport van de Rabobank laat zien dat er voor elke regio in Nederland krimp wordt verwacht, maar dat er wel een aantal regio’s is waar deze krimp minder is dan gemiddeld in Nederland (-5,7%). Zo springt Noord-Drenthe er positief uit. Deze regio behoort tot één van de regio’s waar de laagste krimp wordt verwacht (-4,3%). Ook de andere Drentse regio’s hebben een verwachte krimp (-5,4%) die onder het Nederlands gemiddelde ligt.

Ondanks deze relatief goede positie ten opzichte van de rest van Nederland zijn ook in Drenthe de nadelige gevolgen als het gaat om de werkgelegenheid en de financiën zeker zichtbaar.

1 op de 14 Drenten is werk of opdrachten al kwijt

Van de respondenten uit het Drents Panel heeft 1 op de 14 aangegeven zijn of haar baan of opdrachten al (grotendeels) kwijt te zijn. Daar komt nog eens bovenop dat 1 op de 11 verwacht dat dit nog zal gebeuren. Zoals te verwachten geven mensen die geen vitaal beroep hebben vaker aan hun baan te zijn kwijtgeraakt dan mensen die wel een vitaal beroep hebben. Onder de vitale beroepen vallen ook beroepen buiten de zorg, zoals bijvoorbeeld medewerkers van het openbaar vervoer of de kinderopvang. Dit verklaart waarom er ook binnen de vitale beroepen nog een deel (7%) zijn of haar baan is kwijtgeraakt. Bij de vitale beroepen binnen de zorg heeft 1% aangegeven zijn of haar baan/opdrachten te zijn kwijtgeraakt. Dit kan bijvoorbeeld een baan in de thuiszorg of dagbesteding zijn, waar door de coronacrisis minder zorg geleverd kon worden.

Zelfstandigen bovengemiddeld veel zorgen om financiën

14% van de Drenten maakt zich zorgen over zijn of haar financiële situatie. Hierbij springen zelfstandig ondernemers eruit als groep die zich bovengemiddeld veel zorgen maakt. 33% van de zelfstandigen (zowel met als zonder personeel) in Drenthe maakt zich zorgen hierover. Dit is ook de groep die het vaakst heeft aangegeven flink te moeten bezuinigen (20%), te verwachten grotere schulden te krijgen (9%) en een beroep heeft gedaan op de financiële regelingen van de overheid (20%).

Meer inzichten

Is onderstaande dashboard niet geheel zichtbaar? Bekijk deze dan hier.

Medewerker

Erik Meij

Onderzoeker

Betrokken medewerkers

Meer weten?

Neem contact op met één van de betrokken medewerkers

Gerelateerd nieuws

Overig nieuws

Vacature onderzoeker (32 tot 36 uur per week)

Brede Welvaart

Vier op de vijf inwoners van Groningen en Drenthe ervaren een toename van polarisatie

Brede Welvaart

Bewonersperspectief: de ervaren Brede welvaart - Dossierkennis Brede welvaart

Wat is brede welvaart en waarom is het belangrijk? Hoe meten we brede welvaart in een regio? Dit zijn vragen die steeds vaker gesteld worden als we de kwaliteit van leven meten in een regio. Om dit soort vragen te beantwoorden, zijn we een podcastserie gestart: Dossierkennis: Brede welvaart. De komende tijd brengen we elke twee maanden een afleveri

Onderwijs

Stem van Groningse en Drentse jongeren landelijk gehoord!

In het voorjaar van 2024 gingen we in Groningen en Drenthe in gesprek met jongeren over pesten en discriminatie. De uitkomsten deelden we via een feitenblad (PDF) en uitgebreide publicatie (PDF). Daarnaast maakten we een filmpje (YouTube) waarin we de reactie van bestuurders op ons onderzoek lieten zien. Maar daar bleef het niet bij! De stem van ru

Jeugdpanel

Oproep: denk mee over duurzame jongerenparticipatie

Trendbureau Drenthe zet zich in om jongeren een stem te geven in de beleidsvorming van maatschappelijke organisaties, gemeenten en de provincie. Hoewel het belang van jeugdparticipatie erkend wordt, blijkt het in de praktijk vaak lastig om dit concreet vorm te geven. Het Drents Jeugdpanel biedt hiervoor een duurzame aanpak, waarin jongeren structur

Publicaties

Brede Welvaart

Omgaan met verschillen - Groningers en Drenten over polarisatie

Zorg

Drenten over de toegankelijkheid van zorg en ondersteuning

Brede Welvaart

Brede Welvaartsaspecten van een mogelijke Lelylijn