Uitkomsten onderzoek jeugdpanel aangeboden aan bestuurders in Groningen en Drenthe

Terug

Uitkomsten onderzoek jeugdpanel aangeboden aan bestuurders in Groningen en Drenthe

Geschreven op 21 juni 2024

“Hoe reageerden bestuurders op de resultaten van ons onderzoek naar pesten en discriminatie onder jongeren? Samen met Spot TV maakten we een filmpje waarmee we hun reactie terugkoppelen aan jongeren.”

Samen met Spot TV maakten we een filmpje van het aanbieden van de resultaten van ons onderzoek naar pesten en discriminatie onder jongeren aan bestuurders in Groningen en Drenthe. Via het jeugdpanel geven we jongeren niet alleen een stem, maar we zorgen ook dat hun ervaringen en adviezen worden verwerkt in aanpakken en beleid. Dit koppelen we ook terug aan de jongeren. Wil je weten wat de jongeren te vertellen hebben en hoe hun input wordt gebruikt? Bekijk dan hieronder het filmpje (7 minuten).

Jongeren actief informeren en betrekken, op een manier die bij hen past

Het jeugdpanel heeft als doel jongeren actief te informeren, te betrekken bij maatschappelijke vraagstukken en te laten meedenken en adviseren over thema’s die voor hen belangrijk zijn. Op een manier die bij de jongeren past.

“Door de samenwerking met Spot TV kunnen we de uitkomsten van ons jeugdpanel breed onder jongeren in Groningen en Drenthe delen.”

De jeugdpanels in Groningen en Drenthe zijn uniek, omdat jongeren van alle onderwijstypes via hun scholen deelnemen. Een aantal keren per jaar zetten we een vragenlijst uit onder de jeugdpanels, over thema’s waarvan jongeren zelf aangeven dat ze relevant zijn. De vragenlijst wordt schoolbreed uitgezet. Vervolgens gaan we in gesprek met klassen of de leerlingenraad om de resultaten verder te duiden. Hierdoor leveren jongeren niet alleen input op belangrijk thema’s via vragenlijsten, maar betrekken we ze – door met hen in gesprek te gaan – ook actief bij het nadenken over oplossingen.

De gesprekken met jongeren zijn erg belangrijk, want cijfers zeggen niet alles. Op deze manier bereiken we ook jongeren die anders niet zo snel hun mening geven.”

Resultaten onderzoek: Veel jongeren ervaren discriminatie en pestgedrag en weten niet hoe hiermee om te gaan

In het voorjaar van 2024 gingen we met jongeren in Groningen en Drenthe in gesprek over pesten en discriminatie. Circa 850 jongeren vulden de vragenlijst in en we spraken circa 80 jongeren op scholen in de regio. De resultaten geven een beeld van hoe jongeren van 12 tot 18 jaar vormen van pestgedrag en discriminatie op school zien. Specifiek is onderzocht wat jongeren ervaren, of ze erover praten en wat hun meldingsvoorkeuren zijn.

Betrokken medewerkers

Meer weten?

Neem contact op met één van de betrokken medewerkers