Duurzame sportinfrastructuur

Ambities, verwachte en wenselijke toekomst

Ambities

De ambities voor het thema Duurzame sportinfrastructuur omvatten het (regionale) aanbod van sportaccommodaties, de sportvriendelijke buitenruimte en de duurzaamheid van sportaccommodaties. Het aanbod van sportaccommodaties kent een goede balans naar type en verzorgingsgebied en sluit aan bij de sportbehoefte van de gebruikers. Er is verbeterd inzicht in de bezettingsgraad van accommodaties en dit inzicht wordt ingezet in het accommodatiebeleid. Er is een verbinding gelegd tussen de sportaccommodaties, aanwezige buitenruimte, routenetwerken en leefbaarheid in wijken. Sportaccommodaties zijn duurzamer in termen van energieverbruik, maar ook in termen van multifunctioneel gebruik.

Verwachte toekomst

De verwachting vanuit de landelijke sporttoekomstverkenning is dat de omgeving in de toekomst steeds beweegvriendelijker zal worden. Deelnemers aan de  RSTV-sessies in Drenthe hebben hierover geen aanvullende uitspraak gedaan.

Wenselijke toekomst

In de wenselijke toekomst zien we dat er informatie beschikbaar is om dynamisch accommodatiebeleid te kunnen voeren op zowel lokaal als bovenlokaal niveau, zodanig dat dit een sport en beweegomgeving biedt die past bij de veranderde sportbehoefte.

Indicatoren voor succes

Voor het thema Duurzame infrastructuur richten de indicatoren zich op de beweegvriendelijke omgeving en het energieverbruik van sportaccommodaties.

 

Beweegvriendelijke omgeving

BronDiverse bronnen bewerkt door het Mulier Instituut.

Energieverbruik sportaccommodaties

In het kader van het monitoren van het nationaal sportakkoord wordt informatie verzameld over het energieverbruik van sportaccommodaties.

In de loop van 2020 worden de eerste cijfers verwacht.

Betrokken medewerkers

Meer weten?

Neem contact op met één van de betrokken medewerkers

Gerelateerd nieuws

Brede Welvaart

Bewonersperspectief: de ervaren Brede welvaart - Dossierkennis Brede welvaart

Onderwijs

Stem van Groningse en Drentse jongeren landelijk gehoord!

Jeugdpanel

Oproep: denk mee over duurzame jongerenparticipatie

Trendbureau Drenthe zet zich in om jongeren een stem te geven in de beleidsvorming van maatschappelijke organisaties, gemeenten en de provincie. Hoewel het belang van jeugdparticipatie erkend wordt, blijkt het in de praktijk vaak lastig om dit concreet vorm te geven. Het Drents Jeugdpanel biedt hiervoor een duurzame aanpak, waarin jongeren structur

Brede Welvaart

Groot leefbaarheidsonderzoek in Drenthe, Groningen en Friesland

Dit najaar ontvangen circa 20.000 inwoners in Noord-Nederland een vragenlijst over hoe zij het wonen, werken en leven in hun regio ervaren. De vragenlijst wordt voorgelegd aan de burgerpanels in Drenthe, Groningen en Friesland. De uitkomsten van het onderzoek laten zien hoe het er voor staat met de brede welvaart van de inwoners. Dit levert belang

Laaggeletterdheid

Bijeenkomst Bondgenootschap voor een geletterd Drenthe: samen werken aan sterkere basisvaardigheden

Op 11 september organiseerde het Bondgenootschap voor een geletterd Drenthe in Hoogeveen een inspirerende bijeenkomst met regionale werkgevers, ervaringsdeskundigen, onderwijs, gemeenten en taalhuizen met het thema: "Werknemersvaardigheden, onderdeel van basisvaardigheden!". Tijdens de middag werd benadrukt hoe werkgevers én werknemers kunnen bijd

Publicaties

Zorg

Drenten over de toegankelijkheid van zorg en ondersteuning

Brede Welvaart

Brede Welvaartsaspecten van een mogelijke Lelylijn

Zorg

Digitalisering van de Zorg in Drenthe