Economie

Ambities, verwachte en wenselijke toekomst

Ambities

De belangrijkste ambitie voor het thema Economie is dat er duurzame arrangementen gebouwd worden rondom terugkerende evenementen en vaste locaties, waarbij cross-selling met andere recreatieve activiteiten vanzelfsprekend is.

Verwachte toekomst

De verwachting is dat wanneer beleid niet actief inzet op de relatie tussen sport en economie, de economische betekenis van sport onvoldoende tot zijn recht zal komen.

Wenselijke toekomst

In de wenselijke toekomst is er een goed overzicht van geplande evenementen in termen van timing en locatie. Er wordt over sectoren heen samengewerkt om een goed verspreid aanbod te realiseren. Er is tevens kwantitatief inzicht in wat sport bijdraagt aan werkgelegenheid en toerisme in de regio.

Indicatoren voor succes

Voor het thema Economie (sport en bewegen in recreatie, toerisme en regiomarketing) zijn een viertal indicatoren aangewezen. Voor de indicator ‘Economische betekenis van (sport)evenementen’ is enige informatie beschikbaar in de vorm van bestaande rapportages. Voor de overige indicatoren is geen informatie voorhanden.

Evenementenkalender

In 2019 zijn in Drenthe ruim 650 evenementen georganiseerd variërend van wandel- en fietstochten tot (water)sportevenementen. Download onderstaand overzicht voor details over de evenementen en de organisatoren.

Passende accommodaties voor evenementen

Nog nader in te vullen.

Economische betekenis van (sport)evenementen

Er is een tweetal rapportages beschikbaar over de hippische sport. Een rapportage over de economische betekenis en potentie van de hippische sector in Drenthe en een rapportage over de maatschappelijke en financiële impact van het concour hippique De Wolden in 2018.

Zie ook onderstaande rapporten over de economische impact van de vrijetijdseconomie en het toerisme voor Drenthe.

Bedrijven die bedrijfssport aanbieden

Nog nader in te vullen.

Betrokken medewerkers

Meer weten?

Neem contact op met één van de betrokken medewerkers

Gerelateerd nieuws

Overig nieuws

Vacature onderzoeker (32 tot 36 uur per week)

Drents Panel

Vier op de vijf inwoners van Groningen en Drenthe ervaren een toename van polarisatie

Brede Welvaart

Bewonersperspectief: de ervaren Brede welvaart - Dossierkennis Brede welvaart

Wat is brede welvaart en waarom is het belangrijk? Hoe meten we brede welvaart in een regio? Dit zijn vragen die steeds vaker gesteld worden als we de kwaliteit van leven meten in een regio. Om dit soort vragen te beantwoorden, zijn we een podcastserie gestart: Dossierkennis: Brede welvaart. De komende tijd brengen we elke twee maanden een afleveri

Onderwijs

Stem van Groningse en Drentse jongeren landelijk gehoord!

In het voorjaar van 2024 gingen we in Groningen en Drenthe in gesprek met jongeren over pesten en discriminatie. De uitkomsten deelden we via een feitenblad (PDF) en uitgebreide publicatie (PDF). Daarnaast maakten we een filmpje (YouTube) waarin we de reactie van bestuurders op ons onderzoek lieten zien. Maar daar bleef het niet bij! De stem van ru

Jeugdpanel

Oproep: denk mee over duurzame jongerenparticipatie

Trendbureau Drenthe zet zich in om jongeren een stem te geven in de beleidsvorming van maatschappelijke organisaties, gemeenten en de provincie. Hoewel het belang van jeugdparticipatie erkend wordt, blijkt het in de praktijk vaak lastig om dit concreet vorm te geven. Het Drents Jeugdpanel biedt hiervoor een duurzame aanpak, waarin jongeren structur

Publicaties

Brede Welvaart

Omgaan met verschillen - Groningers en Drenten over polarisatie

Zorg

Drenten over de toegankelijkheid van zorg en ondersteuning

Brede Welvaart

Brede Welvaartsaspecten van een mogelijke Lelylijn