Gelijke kansen

Gelijke kansen in het Drentse onderwijs

Talenten en vaardigheden van kinderen verschillen. Evenals interesses en wensen ten aanzien van een vervolgopleiding. Een schoolloopbaan en schoolsucces mogen niet afhankelijk zijn van de achtergrond van leerlingen. Dat blijkt nu nog wel zo te zijn. Ieder kind verdient gelijke kansen om zich naar eigen potentie te ontwikkelen!

Met dat uitgangspunt werkt de provincie Drenthe aan de ontwikkeling van een Gelijke Kansen Agenda waarbij de provincie en verschillende Drentse gemeenten naar verwachting een alliantie gaan sluiten met het Ministerie OCW. Inzet: kansen vergroten door school, thuis en leefwereld met elkaar te verbinden.

Brochure Gelijke Kansen

Kansengelijkheid is geen vanzelfsprekendheid. Daar moet je iedere generatie in meenemen. De Drentse Onderwijsdag 2022 stond daarom op 23 maart in het teken van kansengelijkheid. Ter gelegenheid hiervan is een brochure samengesteld.

Bekijk de brochure Gelijke kansen in het onderwijs

Nulmeting Gelijke Kansen

Ter onderbouwing van de Gelijke Kansen Agenda en als onderdeel van de Alliantie zijn cijfers rond de ontwikkeling van Gelijke Kansen in kaart gebracht: de Nulmeting Gelijke Kansen.

Gegevens uit de nulmeting hebben betrekking op het primair en voortgezet onderwijs. Het gaat om informatie die ook op andere plaatsen op de website van de Drentse Onderwijsmonitor te vinden is, maar die nu gebundeld en beschreven staat in één rapport:

Leerlingen in het basisonderwijs

Prestaties basisonderwijs:

Schooladviezen:

Voortgezet onderwijs

Medewerker

Imke Oosting

Onderzoeker

Betrokken medewerkers

Meer weten?

Neem contact op met één van de betrokken medewerkers

Gerelateerd nieuws

Overig nieuws

Vacature onderzoeker (32 tot 36 uur per week)

Brede Welvaart

Vier op de vijf inwoners van Groningen en Drenthe ervaren een toename van polarisatie

Brede Welvaart

Bewonersperspectief: de ervaren Brede welvaart - Dossierkennis Brede welvaart

Wat is brede welvaart en waarom is het belangrijk? Hoe meten we brede welvaart in een regio? Dit zijn vragen die steeds vaker gesteld worden als we de kwaliteit van leven meten in een regio. Om dit soort vragen te beantwoorden, zijn we een podcastserie gestart: Dossierkennis: Brede welvaart. De komende tijd brengen we elke twee maanden een afleveri

Onderwijs

Stem van Groningse en Drentse jongeren landelijk gehoord!

In het voorjaar van 2024 gingen we in Groningen en Drenthe in gesprek met jongeren over pesten en discriminatie. De uitkomsten deelden we via een feitenblad (PDF) en uitgebreide publicatie (PDF). Daarnaast maakten we een filmpje (YouTube) waarin we de reactie van bestuurders op ons onderzoek lieten zien. Maar daar bleef het niet bij! De stem van ru

Jeugdpanel

Oproep: denk mee over duurzame jongerenparticipatie

Trendbureau Drenthe zet zich in om jongeren een stem te geven in de beleidsvorming van maatschappelijke organisaties, gemeenten en de provincie. Hoewel het belang van jeugdparticipatie erkend wordt, blijkt het in de praktijk vaak lastig om dit concreet vorm te geven. Het Drents Jeugdpanel biedt hiervoor een duurzame aanpak, waarin jongeren structur

Publicaties

Brede Welvaart

Omgaan met verschillen - Groningers en Drenten over polarisatie

Zorg

Drenten over de toegankelijkheid van zorg en ondersteuning

Brede Welvaart

Brede Welvaartsaspecten van een mogelijke Lelylijn